Sivut

tiistai 28. toukokuuta 2013

Älä pure mun ananasta

Eilen oli muffinssiin murisemista, tänään on teemana ananas, loogisesti.

Älä myöskään murise mun ananakseen äläkä juo halpamerkkien ananasmehua. Viime aikoina on ollut aika paljon näitä "ruokakohuja". Evirakin on kuulemma toteuttanut ennätysmäärän takaisinvetoja tänä vuonna. (Takaisinveto on muuten ihan kaamea sana. Mikä olisi sille hyvä vastine suomeksi, keksitäänpä porukalla!) On ollut kaikkien muistama hevosenlihakohu, hulluruohokohu ja löytyipä Islannissa täysin lihaton lihapiirakkakin. Vaikka kasvissyöjää eivät nuo lihakohut ihan omakohtaisesti kosketa, en oikein tiedä mitä tässä ajattelisi. Paitsi että ehkä se, että suosin luomua, on tässä kohtaa ihan hyvä. Lähiruoka on myös melko turvallista, kun koko tuotantoketju on helposti jäljitettävissä. Ja kotimaisuus ylipäätään on tietty plussaa. Lisäksi jos välttää pitkälle jalostettuja elintarvikkeita, voi olla vissiin aika rauhallisin mielin. 


Se ananas vaan puuttuu...


Sitten muihin aiheisiin. Meidän torstaitauti sen kun jatkuu. Sen lisäksi, että kuopuksella oli kurkku kipeänä, hänelle nousi kummallista ryhelmää selkään ja rintakehään. Terveydenhoitaja ei oikein ottanut kantaa koko asiaan, pyysi vaan tarkkailemaan tilannetta. Kun kuopus sunnuntaina tuli isältään ja raapi selkäänsä paitansa alta toisella kädellä kaula-aukosta ja toisella vyötärön suunnasta, arvelin, että asialle pitää tehdä jotain. Kävimme siis uudelleen näytillä ja tällä kertaa neuvolan terveydenhoitajalla. Diagnoosi: urtikaria eli nokkosihottuma. Voi huokaus! Onko teistä kellään kokemusta siitä? Ja vielä parempaa, vinkkejä menestyksekkääseen hoitoon? Hain antihistamiinia ja sain toki ohjeita virallisiakin teitä, mutta vertaistuki on usein se paras tuki. 

Aiheuttajasta minulla ei ole harmainta aavistustakaan. Ystävä kysyi, onko kuopus syönyt jotain erityisen lisäainepitoista viime viikolla. Koita tässä nyt sitten olla tiedostava äiti, kun toisessa vaakakupissa on puhdas ravinto ja toisessa sitten se, että tekeekö siinä sittenkin hallaa, jollei lapset siedäty lisäaineille. Aaaargggh! Annoin illalla 5 milligrammaa apteekin suosittelemaa antihistamiiniakin, että kuopus saisi paremmin kutinaltaan nukuttua, vaikka eilen ainakin sen suhteen oli parempi päivä. Kutina ei ollut pojan akuutein huolenaihe nukkumaan mennessä. Hän ruukaa nukkua alasti, ja kohta hyvien öiden jälkeen sängystä kuului hätääntynyt huuto: "Äiti tuu kattoon, mun toinen muna on pitempi kun toinen!" Kuopus oli kontillaan sängyssä ja kurkisteli kaula kenossa kiveksiään. "Ja tää toinen on paljon ryppyisempi kun toinen." Jepjep, sain hänet vakuuttumaan, että kaikki on niin kuin kuuluukin ja hän voi levollisin mielin nukahtaa. 


***

Voitontahto. Minä en koskaan ole ollut kovin kilpailuhenkinen. Mitä nyt olen haluan olla aina oikeassa ja saada viimeisen sanan. Sitten kun meitä on kaksi samassa taloudessa (esikoinen on toinen paukapää) niin jo on rattoisaa menoa toisinaan...

8 kommenttia:

 1. Heh, täällä Hämeenlinnassa lihaton lihapiirakka on arkipäivää: meillä on hotsi eli lihiksen kuoret. Kun sisään pannaan jauhomakkaraa tai nakkia, kyse on edelleen lihattomasta tuotteesta! ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika kätsyä, täytyy sanoa! Meidän erikoisuus täällä Keski-Suomessa on auraranut. (Eiks oo ihanan vaikea sana hahmottaa...) Ne on ranskalaiset, joihin ripotellaan murustettua aurajuustoa. Maistuu muuten makialta kolmelta yöllä grillin kulmalla ;-)

   Poista
 2. Puolituttu luontaisterapeutti sanoo, että allergioiden yms. perimmäinen syy on suoliston sienikasvusto, jota ihminen ruokkii sokerilla, ja vääränlainen bakteerifloora. Hän todennäköisesti suosittelisi kuopukselle sokerinsyönnin lopettamista ja maitohappobakteereja. Minä en ota kantaa, auttaako tämä, koska minulla ei ole omakohtaista kokemusta. Mutta ajattelin heittää ajatuksen. :)

  Huolestunut kivesten tarkastelu - siitä ne miehen elämän ongelmat sitten alkavat. :DDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta, miesten elämästä! Olen koittanut molempiin iskostaa ajattelun, että "se elää sitten ihan omaa elämäänsä, älä siitä välitä" - ja nyt ei puhuta kiveksistä. Mutta täytynee ulottaa valistukseni myös niihin...

   Meillä menne maitohapot tän homealtistuksen vuoksi koko ajan, mutta tuo sokeri (ja miksei valkoinen viljakin) täytyy ottaa tarkkailuun. Ajatus osui otolliseen maaperään ;-)

   Poista
 3. Jos laittaisi jäätä pyyhkeen sisään vaikka jääpalapussin ja painelisi niillä pahimpia paikkoja. Onneksi ne kivekset kuitenkin oli kunnossa :) Mää olen ostanut usein niitä hulluruohovihanneksia ja höylännyt S-korttia. Sieltä tuli tekstiviesti, sähköposti ja kirje kotiin, että älä nyt niitä syö. Evira oli antanut luvan tutkia niitä s-etukortti tietoja. Mua alkoi jo pelottaa, että sieltä tulee joku kohta kotiinkin tarkistamaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Pakastinratsia, päivää! Tulimme tarkistamaan, että ette varmasti syö sitä hulluruohoa!"

   Kiitos vinkistä, nokkosihottuma tuntuu laskevan hyvin ainakin tällä kertaa. Pidetään kädet kyynerpäitä myöten ristissä, ettei tästä tule jatkuvaa riesaa. Ja kyllä, kivekset on kunnossa, tuli tosiaan eilen tarkistettua ;-)

   Poista
 4. Nokkosrokko voi tulla ristiherkistymästä, mikä teillä nyt pölisee, koivu? Onko syöty pähkinöitä, omenaa tai jotain samantapaista? Kaitpa homekkin voi aiheuttaa samantapaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä, mietittiin vähän siitepölyaikaa ja -asiaa kuopuksen isän kanssa myös. Tarkkaillaan tilannetta, mutta onneksi tällä kertaa vaiva on jo ohi. Tosin olen ymmärtänyt, että uusii herkästi.

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana