Sivut

lauantai 2. maaliskuuta 2013

Onko luomuun luottaminen?

No niin, hevosenlihaskandaalin riehuessa sain rinnalle ihan omankin ongelman. Einekset, ja varsinkaan lihaa sisältävät sellaiset eivät minua niin hetkauta, koska en käytä kumpaakaan, mutta sitten kun luomumunien epäillään olevan jotain muuta kuin niiden pitäisi, minäkin herään. Saksalaisten luomumunien. Oli sitten tietysti vähän mentävä pintaa syvemmälle ja koitettava selvittää, onko luomuun luottaminen. Selkeää vastausta en saanut, mutta pohdittavaa, ja jonkinlaisia suuntaviivoja kuitenkin.

Näitä luomuskandaaleja on ollut ennenkin (vaikkapa Italiassa) ja on ymmärrettävää, että -  aivan samoin kuin tässä hevosenlihavastaavassa - mitä enemmän välikäsiä, sitä helpompaa huijaaminen on. Ja mitä suuremmat voitot tätä kautta saadaan, sitä suurempi on kiusaus. Luomu on useinkin huomattavasti kalliimpaa kuin vastaava tavallinen tuote, joten oiva mahdollisuus tässä avautuu. Tieto luomun luotettavuudesta on hyvin ristiriitaista: toisten lähteiden mukaan sertifioituihin luomutuotteisiin voi luottaa vaikka ne tulisivat ulkomailta. Toiset taas kyseenalaistavat valvontajärjestelmät - ja ihan syystä, siltä minusta näyttäisi.
Summa summarum: kotimainen luomu lienee edelleen melko turvallista ja luotettavaa. On monia muitakin hyviä syitä suosia suomalaista. Ulkomaisen kanssa saakin sitten olla vähän varovaisempi. Toisaalta olen valmis ottamaan huijatuksi tulemisen riskin, koska punnitsen, että mahdollisuus siihen on kuitenkin pienempi kuin vaikkapa Nykäsen fifty/sixty. Mutta joka tapauksessa täytyy miettiä omiakin kulutustottumuksia tässä valossa. Kuinka paljon käyttämistäni tuotteista tulee ulkomailta?

Ainakin "välttämättömät" juustot: feta, halloumi, mozzarella. Oliivit. Tomaattimurska. Kookosmaito. Pavut ja kikherneet. Kuivatut hedelmät, hedelmät - no, näitä ei juuri saa täältä maalta luomuna. Pasta, couscous, riisi. Auts. Salaatti, kurkku ja tomaatti tulevat Suomesta, vaikka se taas on ilmastolle huonompi vaihtoehto. Suo siellä vetelä täällä... No eipähän ainakaan käytetä halpatyövoimaa ja riistetä laittomia siirtolaisia niin kuin Espanjassa. Peruna, porkkana, jauhot, leipä, kananmunat, jogurtti, paljon on kotimaista luomua päivittäisessä käytössä, mutta taidan silti vähän vielä tiukentaa tarkkailuani ja vilkuilla alkuperämaamerkintöjä sillä silmällä.
En osta S-marketin saksalaista luomumaitoa vaikka se on halvempaa kuin kotimainen ja vaikka olen vakavissani ajatellut ruveta boikotoimaan Valiota. Yhtenä syynä se, kuinka Valio on toistuvasti käyttänyt hyväkseen määräävää markkina-asemaa ja toinen hyvä syy on vaikkapa Nooran mainio dokumentti maidosta ylipäätään. (Laktoosi-intolerantikot, katsokaa ihmeessä mitä maidolle tehdään ja miksi se ei sitten likikään kaikille sovi.) Jos mahdollista, ja yleensä se on, ostan vaikkapa Juustoportin luomukermaviiliä ja -rahkaa. Ne ovat kotimaisia JA pienen tuottajan valmistamia.

Oletteko huomanneet, että on kauhean vaikeaa olla eettinen kuluttaja!

***

Mustelma. Tätä on aika vaikea upottaa päivän teemaan... mutta joskus ne luomubanaanit ja omenat ovat mustelmilla. Kelpaavat silti.

Ja lihapiirakkaakin voin kohta ruveta syömään, mikäli tämä lihaton versio Suomeen saapuu. Ihan mahtava uutinen!

12 kommenttia:

 1. Marjaana , niin paljon huiausta. Luotan kyllä suomalaisiin tuotteisiin. mitä lähemmäksi tuotettu sitä parempi on ... erittäin maitotuoteet ....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mitä lyhyempi matka pellolta tai navetasta on ruokalautaselle, sen helpompi se on jäljittää. Suositaan suomalaista!

   Poista
 2. Luomu-lähiruoka olisi ihanteellisinta, mutta eihän sillä yksinään kovin pitkälle pötkitä. Minä kyllä luotan suomalaiseen luomuun, niistä tuontijutuista en oikein tiedä. No, riippuu ehkä tuotteestakin. Mutta oikeasti älyttömintä, mitä tiedän, on ihmiset, jotka ostavat luomua lähinnä koska se on trendikästä ja voivat siten 'todistaa' olevansa tiedostavia. Ja siinä sivussa syödään sitten lisäaineilla kyllästettyä einestä ilman, että se herättää minkäänlaisia ajatuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuokin, että lähiruoalla ja luomulla ei hirveän pitkälle pötkitä. Luin just mielenkiintoisen jutun Hesarin kuukausiliitteestä, jossa toimittajat koittivat tulla kuukauden toimeen pelkällä kotimaisella. Ei muuten ollut ihan helppoa:

   http://nyt.fi/20130215-rehellisen-suomalaisen-leivaen-rukiit-tulevatkin-ulkomailta/

   Toinen juttu on sitten nuo mainitsemasi "hurskastelijat" jotka tuntevat olevansa parempia ihmisiä valitessaan luomua (tästä on mielenkiintoinen, joskin vähän keinotekoinen ja kyseenalaistettavissakin oleva tutkimus olemassa:

   http://www.hs.fi/ruoka/Tutkimus+Luomuruoka+tekee+omahyv%C3%A4iseksi/a1305578326919 )

   Minä syön luomua, koska joudun altistukseni vuoksi välttämään mahdollisimman paljon kaikkea keinotekoista ja lisäaineita ja tätä kautta kuormitusta elimistölleni. Se ei tee minusta parempaa ihmistä, köyhemmän vain, kun luomu on niin kallista ;-)

   Poista
  2. Toimittajien ruokakokeilu kuulosti paljon vaikeammalta kuin olisin kuvitellutkaan!
   Hah, tuo tutkimus on kyseenalaisuudestaankin huolimatta jotenkin osuva. Heti tuli mieleen parikin hapanta luomuintoilijaa. ;) Mutta harmi tosiaa, että luomu on niin kallista. Toisaalta siinäkin vaikuttaa kysynnän ja tarjonnan laki, valitettavasti.

   Poista
  3. Eikö kuulostanutkin hankalalta, mä en ainakaan voisi koskaan lähteä tuollaiseen ehdottomuuteen. Mutta älyttömän mielenkiintoinen ja avartava juttu se oli. Hauska kun laukaisit!

   Happaman luomuintolun lisäksi mua tökkii sellainen goourmet-näpertely, mutta se on ihan asia erikseen...

   Poista
 3. Itse ostan aina Karhumäen kanalan luomumunia ja kyllä aidosti uskon niiden olevan luomua ja kanoilla hyvät oltavat.
  Jos on joskus käynyt tehohäkkikanalassa, ei taatusti halua ostaa mitään muuta kuin vapaiden tai onnellisten kanojen luomumunia. Tai en minä ainakaan.

  Oletko muuten kokeillut salaattijuustona Kolatun tilan Wilhelmina-salaattijuustoa? On tosi hyvää eikä ollenkaan niin suolaista kuin feta. Vaikka välillä on kyllä pakko saada oikeaa suolaista fetaa (jopa suoraan paketista ilman salaattia).
  Kolatun tilalla oli viime kesän "ruokafestareilla" myyntipiste ja pakko oli käydä suoraan tuottajille kehumassa tuotteitaan. Heillä on muitakin tosi hyviä tuotteita ja kotimaisuusaste on sata ja tuottaja pieni. :)
  Sorry mainostaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei haittaa yhtään, mainostaminen! Hei täytyypä koittaa, hyvä vinkki. Mulla on jopa joku hämärä mielikuva, että olisin nähnyt tuota Wilhelminaa jopa täällä meillä maalla myynnissä.

   Munat on mulle ehdoton nou-nou jollei luomua löydy. Kyllä sen verran eläinaktivistia minusta vielä näilläkin vuosilla löytyy.

   Poista
  2. Juu, Kolatun tuotteita saa ainakin Prismoista kun ovat jonkun sortin hovituottaja. www.kolattu.fi kertoo lisää. Itse olen myös tykännyt kaikista heidän tuotteistaan ja sydäntäni lämmittää se, että tosiaan on kotimaista pientuotantoa eikä kuitenkaan mitään ihan törkeän hintaista.

   Kananmunista vielä sekin, että kyllähän se luomumuna jo maistuukin paremmalta ja keltuaisen väristä näkee vissin eron tehotuotettuun.

   Olisi oikeasti ihanaa jos voisi kaiken ruokansa hankkia luomuna lähiruokana jolloin tietäisi mitä saa, mutta ei se niin helppoa ole.

   Poista
  3. Ei todellakaan ole helppoa, eikä halpaa, jos koittaa pysytellä kotimaisissa ja luomuissa. Mutta ilahduttavasti on kyllä valikoimat laajentuneet (vaikkapa jopa Pirkalla, jota en ennen brändinä mitenkään hirveän korkealle arvostanut, mutta luomun myötä pisteet nousee).

   Prismoja meillä ei ole (no ok, 30 kilsan päässä ja käyn kyllä siellä keksitetysti välillä luomuostoksilla) mutta maalla on sitten omat hyvät puolensa: meiltä saa omalta paikkakunnalta ainakin jauhot, mansikat ja luomulihatkin toisinaan ihan lähitiloilta. Ja ihanaa itse savustettua kylmäsavuhaukea ja -lohta. Nam!

   Poista
 4. En voi mitään skeptiselle luonteelleni mutta uskon ettei täysin luomua ole missään, ei edes kotimaassa. Siinä on niin kova kate ja kun tämä suomen ilmasto on mitä on, houkutus tulee liian suureksi ja siinä sitä sitten mennään. Ajatuksena hyvä mutta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on jonkinlainen sinisilmäinen usko tähän kotimaiseen valvontaan, kuitenkin, vaikkei sekään aukotonta ole. Mutta ken elää se näkee!

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana