Sivut

keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Nautinto kaukana

Plääh, luin hiljaisessa iltavuorossa iltapäivälehtien otsikoita ja vastani tuli joku julkkisbloggari, joka totesi nauttivansa köyhäilystä. Ai että. Hyvä hänelle. Minä sen sijaan vetäisin herneen melko syvälle nenään. Palkoineen päivineen. 

Kuinkahan paljon siitä sitten nauttii, kun on köyhäillyt monta vuotta? Laskenut pennejä monta kertaa kuukaudessa, että selviäisi seuraavaan rahapäivään. Palkasta lapsilisään, siitä asumis- ja elatustukeen ja sitten taas palkkaan. Siihen osapäiväiseen, liian pieneen, josta menee yli puolet vuokraan, siihen liian suureen. Kun ei voi vaihtaa.


Melkein kaduttaa se Kreikan matkakin, mutta ei ihan...


Onhan se kiva viedä pulloja kauppaan, ja ostaa panteilla sitten jotain, mutta millä rahalla niitä pulloja kotiin kannetaan? On aika rankkaa, kun tilillä on kaksi viikkoa ennen tilipäivää 20 euroa. Silloin odottaa niitä 10. päivän S-bonuksiakin kuin kuuta nousevaa, vaikka ovat vain muttaman hassun euron, tietty, koska ostokset ovat niin pieniä. Kyllä minulla toki on ruokatilit ettemme nälkään kuole, mutta ainahan on maksettava eikös juu. Se on sitten taas seuraavasta tilistä pois, jos kovin hulvattomasti niitä käyttää. 

Kaikkein kauheinta on huomata ärtyvänsä, kun lapsi pyytää jäätelöä. Kun ei olisi varaa. Tai kun toinen toteaa tarvitsevansa uudet lenkkarit ja sandaalit yhtä aikaa. Huokaus. Visa taas vingahtaa ja sekin on maksettava. Joskus sitten kun pystyy. 

Minä en nauti yhtään. Päin vastoin, mietin, että milloinkahan tämä loppuu? Saattaisiko se loppua lomarahoihin, joilla saisin sen visan nollille? Tämä kantaisi pitkälle eteenpäin tilipäivinä, kun olisi yksi maksukohde vähemmän. Tai kun ei enää tarvitsisi säästää esikoisen ajokorttiin. Sekin päivä tulee.

Mutta sitä ennen elämme kädestä suuhun. Uskokaa pois, siitä ei nauti, kun sitä tekee riittävän pitkään!

***

Jäi muuten eilen aamulla käymättä vaa'alla. Josko tänään muistaisin. Taisi olla psykologinen unohdus? (Niin, se vähemmän syöminen olisi vissiin myös oiva säästökeino?!?)

14 kommenttia:

 1. No sehän voi olla kivaa jos se on vapaaehtoista... sateessakin on mukavampi tarpoa, kun tietää pääsevänsä lämpimään kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä... vapaaehtoinen köyhäily voi olla antoisaakin. Ja totta kai mäkin saan kiksejä siitä, kun onnistuu vähällä selviämään, mutta pidemmän päälle se ei kyllä mitään muuta kuin masenna.

   Poista
 2. köyhäily on hyvätuloisten hommaa.
  Mulla menee herne nenukkaan ihan samasta asiasta, ja me sentään olemme kohtalaisen hyvätuloisia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just noin, köyhäily ei oo köyhiä varten!!!

   Kaivetaan yhdessä siitä herneksiä nenusta ;-)

   Poista
 3. Tuntuu, että olen köyhäillyt syntymästä lähtien ja tämä vain pahenee. Nyt sairastellessa on alkanut jo välillä pelottaa, mutta vielä on selvitty - aina jotenkin. Yleensä kaikki vaan sanovat, ettei mun pitäisi esim. auttaa Belgaa tms. Mutta kuka jättäisi lapsensa "heitteille", jos tietää, että hän elää vielä niukemmin? *anteeks, alkaa itkettää...* Minä peukutan, koska me naiset jaksamme melkein mitä vaan ja pystymme tekemään ruokaa lähes tyhjästä.
  Mä niin toivon, että unelma Majasta toteutuu ja teidänkin laumalle koittaa hiukan helpompi aika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Polgara... nyt mua rupeaa itketämään! Mä tiedän, että mun vaivat ja kivut on vaan murto-osa siitä mitä sä saat osaksesi. Mutta näillä mennään mitä kukakin on saanut.

   Ihan samaa mietin, että kun esikoinen muuttaa vuoden päästä pois, täytyy miettiä miten sitä pystyisi tukemaan. Opiskelijoilta kun leikataan koko ajan. Ja myös pitkäaikaissairailta. Multa pääsi ärräpäitä oikein kunnolla kun tänään kuuntelin uutisia ja kaavailuja diabeetikoilta leikkaamisesta. Niistä suuri osa on eläkeläisiä, joilta muutenkin on leikattu ja leikataan ja nykyiselläänkin osa on vähentänyt lääkkeen käyttöä kun vaan ei ole varaa. On tää maailma mallillaan, voi perhana sentään!

   Majaa toivon minäkin, mutta aika toivottomaltahan se täällä maalla näyttää.

   Poista
 4. Ja mua ärsyttää eniten ihmiset, jotka toteavat, että "raha ei ole tärkeää". Niin sanovat vain ihmiset, joilla siitä ei ole pulaa nyt eikä ole koskaan oikeasti ollutkaan. Helppo olla ajattelematta rahan roolia, jos on aina ollut varaa kaikkiin normikuluihin mukisematta.

  Musta raha on todella tärkeää ja sen kyllä huomaa, kun sitä ei ole. Se köyhäilystä nauttiva bloggari voisi kokeilla vaikka sitä, millaista mun elämä oli joskus vajaa kymmenisen vuotta sitten, että wc-paperia ostin vain kuukautisten aikaan ja muut ajat käytin revittyjä ilmaisjakelulehtiä. Tai söin töissä evääksi yhden omenan. Jne...

  Rahanpuute on yksi maailman stressaavimmista asioista. Kai se voi olla hauskaa huvikseen köyhäillä, mutta kun on täysi työ saada edes vuokraluukku pidettyä, niin ei siinä kyllä paljon naurata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just samoin aattelin minä, köyhäily voi olla hauskaa ja jännää hetken, mutta ei todellakaan elämäntapana. Ihmiset ei ajattele, että sitten tosiaan ne vaatteet kuluu ja pitää ostaa uusia ihan sen takia ettei vanhoissa voi mennä ihmisten ilmoille, ei siksi, että ne on epämuodikkaita.

   Nuoten keskuudessa on kuulemma (kuulin esikoiselta joka oli ihan raivona ja mä perässä) yleistynyt sellainen heitto et "se on vaan rahaa, sitähän on kaikilla". Sai mut niin näkemään punaista. Että on kaikilla, vai? Saattaa olla, mutta toisilla euro ja toisilla sata taikka tuhat tai vieläkin enemmän. Ja sitten ei voi tajuta sitä, että eurolla ei saa sitä vessapaperirullakaan.

   Poista
  2. Hirveitä sanontoja nuorilla nykyään... Kuuluu vähän samaan sarjaan kun eräs (entinen) kaverini piti tapanaan sanoa, että "rahalla siitä selviää". Näinhän se tietysti on monessa asiassa, mutta silloin kun sitä rahaa ei vaan ole eikä ylimääräinen äkillinen tienaaminen ole mahdollista, niin kyllä minä ainakin näen punaista ja paljon, jos joku toteaa auton hajotessa tms. vastoinkäymisen edessä, että "rahalla siitä selviää". Joskus kun se rahalla selviäminen on maailman vaikein asia, kun ei osaa rahaksikaan muuttua.

   Poista
  3. Niinpä... ja jos noista yllättävistä menoista selviää sitten visalla (kun on pakko) niin sekin on erissä maksettava pois.

   Toivottavasti sä löydät lisää töitä tai asiat selkiytyy muuten!!!

   Poista
 5. Jep, tuo "raha ei tuo onnea" on rikkaiden keksimä lause. Osaan asioita varmasti kyllä pätee, mutta pakko sanoa, että kyllä se raha vaan arkea helvetisti helpottaa! Tota samaa palautuspullokommenttia oon lukenut, ja ihmetellyt että mitä palautuspulloja? Kun ei pulloja osta! (eri asia tietysti ojista kerätyt) Monen kuulee valittavan köyhyyttä, mutta eivät ne silti ole sellaisia, joiden täytyy Ihan Oikeasti laskea kaupassa, mitä ostaa, jos rahaa on vaikkapa kuusi euroa. Tai ne, jotka "lainaavat" joltain säästötililtä. Jos on Oikeasti köyhä, ei tod. ole mitään säästötiliä! Esimerkkejä olisi miljoona, mutta alkaa mennä paatoksen (ja kiukun) puolelle, joten lopetanpa tähän. Tulee mieleen se kotimainen leffa...mikässenytolikaan... jossa ne upporikkaat menee lähiöön köyhäilemään omana extremenään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä niin tiedän että sä teidät.

   Kun menee kauppaan ja miettii, että siellä tilillä on se 7€, että miten sen parhaiten käyttäisi, että pojat saisi mahdollisimman moneksi päiväksi kuitenkin sen lämpimän ruoan.

   Eipä siinä paljon pulloilla pelata, tai jos pelataan, niin tosiaan niillä ojasta löydetyillä.

   Raha tuo onnea tai ainakin hetkellisen helpotuksen, mun kokemuksen mukaan!

   <3

   Poista
  2. Olen kanssa miettinyt noita palautuspullokommentteja, että onko ihmisiä, jotka ei palauta niitä ostamiaan pulloja? Heitetäänkö niitä vaan roskiin? Kun ideahan siinä pantissa ei ole rahan saaminen, vaan kierrätys. Ja kuulemma ojista kerättyjen pullojen panteista pitäs vielä maksaa vero... epäilenpä, että paikallinen pullomies laittais veroilmoitukseensa pullokuitit!

   Mistä mieleen, että meilläpäin olis kyllä kauhea määrä tyhjiä tölkkejä pientareilla, jos se mies ei niitä keräis pois.

   Poista
  3. Meillä on yks eläkeläismies (ja toki muutama muukin) jotka aina kerää pulloja. Tekee kuulemma ulkomaanmatkan niillä rahoilla.

   Nyt on pussissa vichypulloja sen verran että euro vissiin tulee panttia. Mihinkähän sen sijoittaisi? (No ei oo ongelmaa, ostan huomiseen salaattiin raejuuston kun pussin pohjalla on lisäksi vielä joku kolikko.)

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana