Sivut

lauantai 3. tammikuuta 2015

Maksaa vaiko eikö

Loma ja vapaa sen kun jatkuu. Esikoinen ruinasi eilen vielä kaverilleen kylään ja kuopuksen kotiinpaluukin viivästyy. Ajokeli on tänään niin turkasen huono, että teimme ainoan järkevän ratkaisun anopin kanssa ja päätimme siirtää ajelut huomiselle. Minä siis möllöttelen ja ihmettelen tätä rauhaa edelleen. Illalla saunoin, lueskelin ja väijyin Voice of Finlandin ensimmäisen jakson. Ei se enää ole sama ohjelma kuin ennen, niin moni valmentaja on vaihtunut. Mutta ihan kelpo viihdettä perjantai-iltaan, yhtä kaikki.


Tuosta kuvasta selvinnee, mitä olemme esikoisen kanssa puuhanneet ne vähäiset ajat, kun olemme kaksin kotona viettäneet. Nyt, kun reunat alkavat olla viimeistelyä vaille valmiit, hahmottuvat valvavat mittasuhteetkin paremmin. Vaikka luimme laatikosta, että palapelin koko on 165 x 114 ei sitä siltikään älynnyt ennen kuin nyt, mihin hulluun urakkaan olemme ryhtyneet. Saa nähdä!


Maksasta puheenollen. Se voi(nee) oikein hyvin, samoin minun tammikuun ryhtiliikkeeni. Ruoka on raakaa ja olo on hyvä. Ylihuomisesta alkaen koitan mehu- ja smoothiepaastoa. Sitten pikku hiljaa kohti normaalia taas.


***

Helsinki poisti varausmaksun kirjastosta Espoon, Vantaan ja Kauniaisten vanavedessä. Meillä kyseistä maksua ei ole koskaan ollutkaan, mutta tasaisin väliajoin se otetaan puheeksi. Maksun puolestapuhujat mainitsevat aina turhat ja noutamattomat varaukset. Vastustajat taas kynnyksen, joka voi nousta ylitsepääsemättömäksi vaikkapa nuorille, työttömille ja eläkeläisille. Auttakaapa minua, vaikka en vielä töissä olekaan, ja kertokaa onko tuo hyvä vai huono uutinen!

20 kommenttia:

 1. Meillä varausmaksu poistui muistaakseni viime vuonna vaiko edellisenä. Nosti radikaalisti varausten määrää taloudessamme, koska niistä saattoi kertyä kuukausitasollakin isohko summa. Pari kertaa Snadista hain jonkun varauskirjan enkä pitänyt sitä varausmaksua kohtuuttomana, mutta sitten pidemmin ajateltuna niistä voi tulla iso kynnys joillekin. Muutoin koko kirjastolaitos on "ilmainen", joten siksi varausmaksut sotii sitä vastaan.

  Mielestäni noutamatta jätetyistä voisi antaa sakkomaksun, sama tyyli kuin peruuttamatta jätetyistä lääkäriajoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on hyvä pointti - otan sen käyttöön argumenttipankkiini kun seuraavan kerran asiasta keskustellaan! Siis sakkomaksu jos ei nouda, poistuisi sekin "ongelma". Meillä jää jonkin verran noutamatta ja onhan se tylsää seisottaa varaushyllyssä sellaista kamaa joka liikkuisi eteenpäin, mutta aika pienestä ongelmasta on kysymys. Isompi juttu musta on toi tasavertaisuus.

   Tosin sanottakoon, että kirjaston peruspalvelut on lakisääteisesti maksuttomia ja "muista suoritteista" saa periä omakustannushintaisen maksun ;-)

   Poista
 2. Ihanaa, että varausmaksu poistui! Koska en saa lukemattomia opuksia takuuvarmasti kuin varaamalla, se tarkoittaa jatkuvaa 30 - 50 kirjan varauslistaa. Olen vuosien aikana kyllä maksanut eräänkin juuron varauksista ja myös hiukan ollut sitä vastaan. Tiedän, että 50 c ei kata mitään varaamisesta aiheutuvia oikeita kuluja, joten se siitä... ;) Mieluummin kannatan edelleen kunnallisverotuksessa mahdollisuutta korvamerkintään eli verollinen saisi korvamerkitä tietyn summan asuinkuntansa eri toimintoihin: terveydenhoito, urheilu, sosiaalitoimi, puistot, kirjasto, teatteri jne. Siinä lohkaisisin heti puolet terveydenhoitoon, puolet kirjastoon. Ehkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen samalla kannalla maksujen suhteen. Paljon lukeva vähävarainen joutuu odottamaan uutuuskirjoja kohtuuttoman kauan - jos saa niitä ollenkaan. Tai ainakin vaan hyvällä tuurilla ja jatkuvalla kirjastoss ramppaamisella. Joissain kirjoissa (esim tällä hetkellä Neljäntienristys ja Taivaslaulu) varausjonokun kestää jopa vuoden tai enemmänkin.

   Joten maksuttomuuden puolesta - jihaa!!

   Poista
 3. Mä olen hieman jäävi sanomaan mitään tähän varausmaksuasiaan koska mä en lue mutta tuo Arttoriuksen ehdotus kuulosti järkeen käyvältä. Sanktio varmasti vähentäisi hakematta jääneiden kirjojen määrää eikä tällä mallilla toteutettuna rankaisisi muita varaajia.

  VastaaPoista
 4. Arttoriuksen ehdotus kuulostaa järkevältä.
  Palapeli on kyllä huippuiso ja huipputyöläs! Mutta sitten kun se on vlmis, voi sitä onnistumisen riemua! Oletteko ajatelleet jatkoa, rikotaanko se, vai tuleeko siitä taulu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan päällystetty niitä kontaktimuovilla ja tehdy tauluja - tosin noin isoa seinää ei kyllä vapaana löydy ;-)

   Poista
 5. Siis se palapelihän on mun mittanen! Ihan yhtä leveä en (vielä) taida olla...
  Joko sie halajat lomalta takaisin töihin, kun alkaa työasiat pungeta esiin? :D Mie en yleensä käytä kirjavarauksia, seutulainaa kyllä joskus. Mulla on aikaa odottaa vaikka se vuosikin... paitsi että pienessä kirjastossa ei tartte. Pari kertaa on käyny silleen, että kun oon jutellu virkailijan kanssa jostain kirjasta, se on todennu että kirjastoauton varastossa on se, ja oon saanu sen lainaan suitsait. Sakko on tietysti ihan hyvä, mutta kuinka iso se on ja mitä perimiskuluja siitä sitten tulee, jos sitä ei saada tiskillä rahastettua... en tiedä, mikä systeemi teillä on.

  Ajokeli ei tosiaan oo tänään oikein mukava, eikä muukaan ulkonaliikkumiskeli. Kauhea tuuli ja räntää viskoo. Ajattelin pysyä sisällä, mutta tulee ainakin esikoisen kuskaamista vielä. Sitä en tiedä, kumpi meistä kuskaa, vai kuskaako Pasi :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, mä oon 165 pitkä (enkä mäkään vielä ihan noin leveä) joten ihan järkyttävä homma tuossa on.

   Varausmaksuista sen verran, että meillä kun on vaan yksi kirjasto, niin joutuu jonottelemaan niitä suosittuja. Mutta toisaalta näin pitkiä jonoja on vain tosi tosi harvoin - yleensä edes Finlandiapalkitut ei meillä pääse tuollaisiin lukemiin kun Kinnunen Ja Rauhala. Mut se sakko voisi napsahtaa kirjastokortille samalla tavalla kun vaikka myöhästymismaksut - silloin kun varaus raukeaa ja jos sitä ei oo haettu. Maksettais sitten kun taas käytetään kirjastoa. Me ei mitenkään erityisesti peritä sakkoja, vaan pelkästään palauttamatta jääneitä kirjoja. (Koska meillä ei ole myöhästymismaksuakaan, vaan 3 x 1€ muistutuksista, ja samalle muistutukselle tulee kaikki kirjat.) Nää on siis niin pieniä summia ettei niitä kysellä ennen kun seuraavan kerran käyttää korttia.

   Tuota... mä kyllä kävin tänään työmaalla, mutta mulla oli siihen hyvä syy: yksi ihminen tuli pystyttämään taidenäyttelyä ja avasin sille ovet ja opastin muutenkin...

   Poista
  2. Meillä on muistutuskirje 2€, perintäkirje 5€, seutu- ja kaukolaina 2-7€, varausmaksu 1€ ja myöhästymismaksu puoli euroa (ei peritä lapsilta). Nyt on käytössä sähköpostimuistutus; sen tulon jälkeen en oo saanu enää yhtään muikkaria :)
   Sen takia aattelin, kun meilläkin on tuo "perintäkirje"... sellaisten rästimaksujen perintä nimittäin äkkiä tulee kuluiltaan paljon isommaksi kuin itse maksu...

   Poista
  3. Ok,kato me ollaan niin "kilttejä" että läheteään tosiaan kolme niitä euron muikkareita ja sitten ootellaan tapahtuuko mitään. Se mitä kirjojen perinnästä velotetaan on mulle hepreaa (lienee normaali laskutuslisä 5€) kun sen hoitaa taloustoimisto.

   Seutulaina maksaa 1€ ja kaukolainat muista Suomen yleisistä kirjastoista kans.

   Mut toi sähköpostimuistutus lähestyvästä eräpäivästä on oikeesti ihan pelastus ;-)

   Poista
 6. Meidän kirjastossa on aina peritty varausmaksu, samoin myöhästymismaksut. Viime vuonna varausmaksu nousi euroon, lisäksi otettiin vuosimaksu käyttöön eli kalenterivuoden kaikki varaukset 20 euroa. Silloin voi keskittää koko perheen (tai koko suvun) varaukset yhdelle kortille :) Miten teidän kirjastossa ilmoitetaan asiakkaalle saapuneesta varauksesta? Ainakin tekstiviesteistä tulee kuluja ja kirjeistä.
  - Anotar

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ilmoitetaan tekstareilla tai sähköpostilla. Vaikka tekstari maksaa, on meillä koko kimpan yhteinen kilpailutettu "välittäjä" joten viestin hinta on melko mitätön. Niinpä kustannamme sen asiakkaalle verovaroilla ;-)

   Poista
 7. En kannata varausmaksua, mutta varausaika voisi olla lyhyt, max pari vuorokautta, jolloin vuoro siirtyisi jonossa seuraavalle.
  En tykkää myöhästymissakoistakaan, koska oon niitä niin paljon joutunut makseleen :-d No, on ne oikeutettuja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä on vaan pakko olla, että tietyt ihmiset ylipäätään saa kirjansa palautettua kirjastoon - enkä nyt tarkoita sua, Mags!

   Mut joo, varattunaoloaikaakin vois vähän miettiä, tosin sitten jos maksu poistuisi ja tulisi sakko noutamattomasta varauksesta, se ei voisi olla ihan hirveän lyhyt.

   Mainiota tätä vuotta sulle!

   Poista
 8. Minäkin kannatan Arttoriuksen ajatusta. Maksu rapsahtaa, jos ei nouda tai peruuta varausta määräajassa.
  Tekisi mieli koota palapeliä. Ennen se kuului aina joululoman ohjelmaan, mutta siitä asti kun talossa on ollut kissa, palapelit on saanut unohtaa. Kissa "auttaa" vähän liian innokkaasti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi mä voin kuvitella millaista apua me saatais kissalta tuon kanssa ;-) Mutta oivaa lomapuuhaa se on, ja yhteistä tekemistä teinin kanssa. Sitä kun ei liiemmälti muuten ole.

   Tuon ajatuksen sakosta vasta jos varaus jää noutamatta, otan puheeksi seuraavan kerran kun ohjausryhmä keskustelee varausmaksuasiasta! on tää blogielämä hyödyllistä!

   Poista
 9. Kerrassaan mahtavan kokoinen palapeli. Tuossa sitä menee tovi tekiessä =). Minäkin kaivoin pojan kaapista yhden paljon pienemmän (1000 palaa) olohuoneen pöydälle ja kyllä onkin pitkästä aikaa rentouttavaa vain kuunnella mieluisaa radiokanavaa ja uppoutua pienten pahvinpalojen maailmaan.

  Minä iloitsen tuosta varausmaksun poistumisesta. Miten lie olenkin sellainen saituri, etten ole varannut kirjoja laisinkaan, kun siitä on pitänyt maksaa jotain. Muuten lähikirjasto on kyllä kovassa käytössä =)

  Iloa palojen kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuossa totisesti riittää hommaa, ei ihan saatu lomalla valmiiksi ;-) Saa nähdä, kauanko esikoinen jaksaa arjessa pomppia sen yli, koska valtaa kyllä aika mukavasti sen huoneen lattiaa. Mutta eikö vaan olekin rentouttavaa puuhaa!

   Musta on hyvä ettei meillä ole ollutkaan varausmaksua ja koitan kyllä pitää siitä kynsin hampain kiinni.

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana