Sivut

torstai 25. syyskuuta 2014

Syö säästäen savea

Toinen pupuistamme on ollut alkuviikon vähän vaisu. Se on makoillut apaattisena, ei tule tervehtimään ja sitten se ruoja lakkasi syömästä. Noin pieni eläin ei lääkärin mukaan saa olla kuin korkeintaan vuorokauden ravinnotta. Koska normaalista poikkeavaa käytöstä oli jo vähän maanantaina illalla ja koko tiistain, piti tarttua toimeen. Tiistai-iltana laitoin heinästä puristettuja viherpellettejä veteen likoamaan ja truuttasin sitten tätä herkkumössöä lääkeruiskulla kanin kitusiin. Arvaatte, että tykkäsi hyvää. Keskiviikkoaamuna vein kuonon eteen erilaisen lajitelman tuoretta - voikukanlehteä, poimulehteä ja ratamonlehtiä - testatakseni jos joku edes kelpaisi. Poimulehdet hävisivät parempiin suihin, mutta pupu oli edelleen vaisu. Syötimme vähän lisää pellettimönjää ruiskulla.

Vein pojat kouluun ja mietin, että perunko hierojan ja lähden ajamaan eläinlääkäriin, mutta päätin vielä vähän katsoa tilannetta, koska pupu kuitenkin jo jotain söi. Muistin nähneeni kunnantalomme kukkapenkissä jättipoimulehteä, jota käytetään koristekasvina. Sinne siis peppu pystyssä kaivelemaan tuoreita pieniä alimpia lehtiä pupun rohdoksi. Hain myös kaupasta ananasrenkaita, koska ananasmehu kuulemma tekee hyvää ruoansulatukselle ja ummetukselle. Juotin mehunkin lääkeruiskulla ja pupu oli erittäin närkästyneen näköinen. Mutta näiden käsittelyjen jälkeenpä se rupesi liikuskelemaan, kävi juomapullolla, nuolukivellä ja näytti jo olevan paljon enemmän oma itsensä. Illalla se päästettiin rellestämään kuopuksen huoneeseen ja kaikki vanhat kujeet olivat tallella. Tuntui, että uusiakin oli tullut - ehkä vuorokauden paasto sai sen maistamaan kaikkea mahdollista eteen tulevaa? Tänään on jo kokolailla huoli poissa, vaikka seuraankin karvakaverin vointia tiukasti vielä aamun ennen iltavuoroon menoa. On tämä äidin elämä huolia täynnä...


Poistimme episodin myötä hiekkalaatikot. Vaikka en usko, että paakkuuntumaton saviperäinen hiekka olisi kovin epäterveellistä, tuntui, että haluamme silti ottaa varman päälle. Jos tuo onneton otus on vaikka intoutunut kuopimisen sijasta syömään sitä. Pedro Hietanenkin jo laulaa: Syö säästäen savea!

***

Minä harrastan "tutkimusmielessä" hörhöilyä. Nyt kävin tutustumassa eteeristen öljyjen maailmaan - jep, tuoksuyliherkkä minä, hih - ja vieläpä siten, että pääsin skannattavaksi. Kone lueskeli käden "energiakentistä biomerkintöjä" ja sylki sitten tulokseksi mitä öljyä tai tuotetta pitäisi alkaa käyttää. Minä sain todellakin kehotukseksi ostaa mm. sen anti-stress -roll onin, josta eilen mainitsin. Arvaatte varmaan, että suhtaudun näihin todella varauksellisesti, lueskelin kritiikkiä ja paljon muutakin. Joskus on vaan mukava haastaa ja yllättää itsensä.

P.S. En tilannut mitään, se ei ollut yllätys!

P.P.S. Terkut, OA: en voinut mitään lopun lainausmerkeille, ja näkyypä tuolla tekstissä olevan pari ajatusviivaakin.

8 kommenttia:

 1. Voi pupua, toivottavasti apatia on iäksi mennyt... tuli mieleen mun muinainen marsu, jolle tuli joku suolitukos mikä lie, ja lääkäri pisti mut ruuttaamaan sille öljyä. Kuolihan se sitten kuitenkin, vasta neljävuotiaana...

  Nopeesti vilkasin tuota öljysivua, siellä näkyy olevan se sun deodoranttiohjekin. Tosin nimellä "kotitekoinen DOEdorantti". Hyvät tuoksut tekee tietysti hyvää ja on mukavia, mutta sen vakavammin en osaa niitä ottaa. "Toiminut munuaisvaivoihin ja purkan irrottamiseen hiuksista" (Sitruuna) :) Vähän niinkuin homeopatiaa? Keksitty ennen antibioottia ja jämähtänyt siihen.

  Tuota DOEdoranttia vois kyllä kokeilla joskus - ilman törkeän hintaisia hajuöljyjä kylläkin.

  Sillon joskus, kun oli se huonosti käyttäytyvä koira, tutkailin koirankouluttajien kotisivuja, ja yks käytti kukkaterapiaa... ihan nauratti, mitä olis mahtanu mejän raatelija kukkaistuoksuista aatella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä suosittelen kyllä sitä kookosdeodoranttia ihan sellaisenaan, ilman hajusteita. Toimii ainakin mulla, eikä ole varsin kallista ;-)

   ( Se ohje löytyi täältä: http://marjaananmaja.blogspot.fi/2013/06/ja-panen-suihketta-kainaloon.html )

   Mäkään en jotenkin voi ja osaa ottaa noita touhuja tosissani, vaikka kiinnostavatkin. Luin jonkun vastaavanlaisen - purkkaa tukasta - jossa joku ohimenevä vaiva sattui just katoamaan kun siveli eteeristä öljyä. No, kukin tavallaan.

   Pupua tarkkailen kovasti ja vielä aion tänään antaa ananasmehua vahvasta vastustuksesta huolimatta. Jospa se olisi tosiaan ollut joku ohimenevä tukos. Se kuitenkin jo syö aikalailla normaalisti ja eilen oli todellakin oikea tuholainen kuopuksen huoneessa, järsi kaiken mikä eteen tuli.

   Poista
  2. No eikö se ole aikalailla sama ohje, kun tuossa YLEO- sivulla, mutta ilman kallisarvoisia öljyjä? On vaan ulkolaisten tapaan kuppeina mitattu :)

   Ja sama kuin homeopatiassa; jos uskoo, että se tehoaa, niin sehän on hyvä. Plasebovaikutuskin on oikea vaikutus - niin suuri on ihmismielen voima. Sitä en kylläkään hyväksy, että sillä aletaan kupata hyväuskoisilta sairailta ihmisiltä rahaa, mutta sehän on selvä.

   Poista
  3. En jaksanut käydä kattomassa noilla sivuilla sitä dödöohjetta joten linkkasin omani vertailun vuoksi tuohon ;-)

   Kattelin noitten öljyjen hintoja Frantsilan tilalla ja sitten tuolla firmalla. Aika isot on erot - juuri sitä rahan kuppaamista, kuten totesitkin.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. No se tuntuu toenneen, eilen tosiaan söi kaiken mikä eteen eksyi. Aamulla vielä annon ananasmehua ja vieläkin on vihanpito päällä ;-)

   Poista
 3. Kyllä välimerkkejä saa ja pitääkin käyttää, mutta ehkä voisi olla Pedroa mukaellen: Käytä säästäen välimerkkejä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! Ja lyhyehköjä lauseita, säästäen pitkiä sivulauseita ja koukeroita ;-)

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana