Sivut


tiistai 26. elokuuta 2014

Sano hei hei kirjastolle?

Luin mielenkiintoisen artikkelin Suomen kuvalehdestä 34/2014. Kokonaista kahdeksan sivua kirjastolaitoksemme tulevaisuudesta. Sääli, että se on saatavilla verkosta vain rahalla, mutta mikäli menette kirjastoon taikka kauppaan, suosittelen. Veera Jussila kertoo, että vuonna 2030 meillä saattaa olla vaikeuksia tunnistaa kirjastoa. Suurimmat muutokset ovat itsepalvelu, konseptin muutos ja e-kirjat. Itsepalvelua kohti ollaan menty lainausautomaattien myötä jo pitkään. Uusinta uutta ovat "kylmäkirjastot", eli ilman jatkuvasti paikalla olevaa henkilökuntaa toimivat toimipisteet. Arvaatte, että suhtautumiseni niihin on ristiriitainen. Toisaalta on hienoa, että asiakas voisi käydä lainaamassa haluamansa teokset juuri silloin kuin hänelle itselleen sopii. Mutta toki kirjasto on niin paljon muutakin kuin pelkkä lainausasema, ja nämä kaikki palvelut jäävät saamatta, jos asiakaspalvelijaa ei ole saatavilla.



Ei e-kirjaa, vaan Aku Ankkaa
ihan perinteisesti



Tästä pääsemmekin sujuvasti kohtaan kaksi. Kirjasto on jo nykyään paikka josta voi lainata vaikkapa "kävelysauvoja, lumikenkiä ja työkaluja". Malmössä voi paikata farkkuja ja jutella kielikahvilassa, Lontoossa tarjotaan työnhakupalveluita ja neulekerhoja. "Suomessa monitoimikirjastot ovat herättäneet toraa. Ylen kyselyssä ihmiset syyttivät niitä "puuhamaiksi" muuttumisesta." (...) "Kun kirjat lainataan yhä enemmän itsepalveluna, henkilökunnan aikaa voidaan varata muuhun. Esimerkiksi liikuntavälineiden lainaus josta paljon poraa kuuluu, se menee ihan tuossa sivussa." Muistanette, mitä mieltä minä olen kahvakuulien lainaamisesta. Näkisin mieluummin, että se aika, joka itsepalvelussa tai automaatiossa ylipäätään vapautuu, käytettäisiin johonkin ammattiin liittyvään ja älylliseen. 

Ristiriitaista olikin lukea, että e-kirjojen tuloa kirjastoihin on (monen muun painavamman syyn lisäksi) hidastanut "henkilökunnan paine opetella taas uutta". Anteeksi kuinka? Ollaan valmiita tarjoamaan mahdollisuus ompelukoneenkäyttöön - kyllä, joissain kirjastoissa Suomessakin on jo ompelukone niiden asiakkaiden käytössä jotka eivät sellaista itse omista - tai siinä sivussa lainaamaan kävelysauvoja, mutta ei perehtymään e-kirja-asiaan? Artikkeli oli kokonaisuudessaan ajatuksia herättävä, innostava ja kiinnostava. Referaattini taas on pinnallinen ja valikoiva. Lukekaa itse! Minä lähden perehtymään e-kirja-asiaan. Se on tapetilla sekä tämän päivän kirjastokimppamme ohjausryhmän kokouksessa että ylihuomisessa kuntamme sivistyslautakunnan kokouksessa. 


*** 

Lainaukset Veera Jussilan artikkelista Suomen kuvalehdessä 34/2014. Lehtijutun virallinen otsikko on Sano hei kirjastolle

24 kommenttia:

  1. Meidän kunnan pääkirjastossa sentään saa lainata kirjat ihan ihmiseltä... automaattien kanssa usein osuu joku teos, jota kone ei vaan suostu lukemaan, ja se pitää sitten kuitenkin mennä tiskiltä lainaamaan. Onneksi kirjastoihmiset tuntuu olevan järkiään mukavia ihmisiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meiltä joskus joku muualta tullut kysyy, että missäs teidän lainausautomaatti on. Mä aina sanon, että tässähän mä. Järkeviä me ollaan, todella ;-)

      Poista
  2. Kyllä kirjastotätsyt ja -sedät kuuluvat kirjastoon! Mieluusti vielä sellaiset, jotka oppivat tuntemaat vakiasiakkaat äkkiä ;) Tosissaan: on kopiointiongelmaa, on tietyn kirjan etsintää, moniammatillista multitaskingia siinä vaaditaan ja täällä ainakin useammalla kielellä.
    Ns. kylmä kirjasto on vähän outo ajatus. E-kirjat eivät myöskään miellytä, lähinnä lukulaitteiden takia. Eli myönnetään, olen vanha käpy ja jotkut väittävät vielä muutosvastarintaa olevan nähtävissä. :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sedät ja tädit kirjastoon, kyllä!!!

      Mä en oikein perusta kylmälainaamoajatuksesta. Todellakin kaikki tuo mainitsemasi muu jää, puhumattakaan siitä inhimillisyydestä (meinasin kirjoittaa inhimillisestä kosketuksesta mutta tulin toisiin aatoksiin ;-)

      Mä vasta perehdyn e-kirjoihin, mutta eikö Helmetistä voi jo ladata omalle koneelle tai lukea selaimelta? Ettei tarvi erillistä lukulaitetta.

      Poista
    2. Jep, tuo kontaktipinta on oltava! ;)
      Voi, niitä on tietty muitakin sivustoja jne. Mutta, selaimelta lukeminen ei suurkuluttajaa hirveästi miellytä. Millä lukea - läppärillä, vaivaisena? Nyt kesken oleva uusin Jalonen on kulkenut aamusta asti kainalossa. Paperikirja on mulle paras köyttöliittymä :D

      Poista
    3. Kyllä paperinen käyttöliittymä vaan on paras!

      Ja aiempaan kommenttiisi unohtui mainita, että me tunnetaan liki kaikki asiakkaat nimeltä ;-)

      Poista
  3. Toivottavasti emme mene ihan tuohon, että kirjastoille sanotaan hei! Ja minusta kirjaston pitää olla myös paikka, jossa voi rauhassa katsella, haistella ja tutkailla kirjoja. Ei siellä tarvita hirveää hälyä ompelemisen, pelaamisen tai muun toiminnan muodossa. Yhteiset olohuoneet voisivat olla muualla kuin kirjastossa. E-kirja on varmasti ihan hyvä juttu, mutta minä kuitenkin luen vielä mieluummin ihan paperiversiota.
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa jutussa puhuttiin myös inhimillisestä puolesta; joku kävi kyllä kylmäkirjastossa lainaamassa kirjat mutta pyöräili sitten toiseen kauempana olevaan vaihtaakseen kuulumiset ja sillai. Ja tuosta hiljaisuudestakin oli maininta: sitä arvostavat kyllä sekä lapset että aikuiset. Ehkä ei ihan heti ole murtumassa tää vanha linnake ;-)

      Poista
  4. Ompelukerhot ja kalulainaamot kuuluu muualle. Samoin urheiluvälineiden yms esineiden.
    Toisaalta kai kirjastonkin "kuuluu" muuttua ja on sitä tehnytkin, mutta viihdekeskuksia on muualla.
    Arvostan meidän kirjaston lukuisten e-lehtien ja sähköisten
    sanomalehtien lainausmahdollisuutta + helmettiä, mutta eniten fyysistä kirjavalikoimaa.

    Sitä paitsi osa ihmisistä ei osaa arvostaa lainaamansa tavaraa. Vahvasti epäilen että säilyykö iskuporakone ehjänä vuotta kauempaa. Sillä hinnalla saa jo muutaman kirjan, joissa ei ole yhtä montaa kuluvaa osaa tai jonka käyttämisestä ei ole hajuakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon samaa mieltä, että uudistua pitää ja on uudistuttukin. (Mietin miten mieletön matka on siitä kun minä aloitin 1992 harjoittelussa kirjastossa, luettiin mikrokortteja ja tietokone oli vain tiettyä aineistoa varten. Puhelimella sitten soiteltiin sokkona toisiin kirjastoihin että oisko se sattumalta paikalla kun mikrokortti näyttää että teille se on hankittu.)

      E-kirja on nyt vissiin tullut jäädäkseen kirjastoonkin kun vihdoin on saatu isotkin kustantajat (Otava, Tammi, Wsoy) mukaan ja sitä kautta sellaista matskua jota yleisö myös haluaa. AIemmin ollut aika marginaalista.

      Kyllä meillä huomaa ihan kirjoissakin sen, että kaikki ei osaa arvostaaa lainaamaansa aineistoa, joten totta puhut, muiden kalujen suhteen homma voisi olla ihan samanmoista.

      Poista
  5. Jos kirjastoon jotakin oheistoimintaa halutaan, niin mieluummin sitten lukupiirejä, jotakin kahvilaa samaan yhteyteen, kielikursseja, taidepläjäyksiä, yleissivistäviä luentoja jne. jne. Joku neulontakerhokin voisi vielä just mennä. Nuo ompelukoneen käyttämiset, urheiluvälineitten lainaamiset jne ovat toki myös tarpeellisia ja tärkeitä, mutta sopisivatko ne kumminkin paremmin vaikka jonkun yhdistyksen hoidettavaksi, esim. työttömien yhdistykselle toimintaa ja kunnalta joku korvaus tämän asian hoitamisesta, tai sitten toiminta kierrätyskeskuksen yhteyteen.

    E-kirjoja kannatan todella lämpimästi. Olen homealtistunut, ja altistus on sen verran paha etten ole voinut vuosiin lukea kirjaston kirjoja sairastumatta. Nyt olen löytänyt tuon Helmetin, ja tälläkin hetkellä sieltä on kirja lainassa ja useampi varaus kirjoista. Ei tarvi edes asua Helsingissä, riittää että on osoite Suomessa ja Helsingin reissulla käy lunastamassa kirjastokortin. Lukeminen on helppoa, ostin tätä tarkoitusta varten edullisen tabletin, ja sillä saa kätevästi ladattua kirjat ja luettua (myös offline-tilassa). Vaati pientä jumppaa saada lainaus toimimaan, mutta Helmetin ohjeilla onnistui. Käytännössä pitää perustaa itselle Adoben tili ja liittää tämä tili siihen laitteeseen, jolla e-kirjoja lukee, muuten lukeminen ei onnistu e-kirjojen kopiosuojausten takia. Offline-lukemista varten piti vielä ladata erillinen lukuohjelma, mutta sitäkään ei tarvitse jos lukee suoraan nettiselaimesta. Eihän se sama ole elektronista laitetta käsitellä kuin oikeaa kirjaa, mieluummin pitelisin oikeaa kirjaa ja kävisin kirjastossa hyllyjä tutkimassa ja löytöjä tekemässä, mutta tässä tilanteessa tämä on oikein hyvä vaihtoehto, tähän asti kun olen ostanut ne uudet kirjat, jotka haluan lukea, ja monta hyvää kirjaa on jäänyt lukemattakin, kun ei budjetti salli.

    Oletko muuten kuullut Project Guttenbergistä? Sen nettisivuilla on tuhansia ja tuhansia ilmaisia e-kirjoja sellaista kirjallisuutta, joiden tekijänoikeus on rauennut. Etupäässä englanniksi, mutta myös suomeksi ja muilla kielillä. Kirjailijoita mm. Jules Verne, L.M. Montgomery, Mark Twain, Charles Dickens, suomalaisista Aleksis Kivi, Juhani Aho, Minna Canth jne. jne. Pystyy lukemaan myös älypuhelimella, ja nämä ovat helppoja siirtää lukulaitteellekin, kun tiedostot eivät ole kopiosuojattuja. Ja jos jollakin on oikein hyvä englannintaito, niin voi ilmoittautua vapaaehtoiseksi muuntamaan kirjoja e-muotoon. Käytännössä homma menee niin, että kirjat skannataan automaattisesti, ja ihmissilmällä sitten tarkastetaan, menikö oikein. Koetin tuota hommaa hetken verran, mutta tyssäsi sitten siihen kun en osannut laittaa oikeanlaisia tavuviivoja oikeisiin kohtiin. Tuli ystävällinen ohjeistus kaikkien seitsemän erilaisen englantilaisen tavuviivan käytöstä... Siihen jäi tarkastus. En tiedä, onnistuuko tuo tarkastus muilta kuin natiivi-englantilaisilta.

    Salamanteri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos perusteellisesta kommentistasi, Salamanteri!
      Tuo Project Guttenberg on tullut jossain sähköpostissa vastaan mutten ole siihen perehtynyt kunnolla. Kuten en Helmetin lataussysteemiinkään, mutta nyt tiedän paremmin ;-)

      Hyvä kun otit tän näkökulman esiin: pahasti homealtistunut ei aina voi lukea kirjaa muuta kuin vaikka pussin läpi - niin hullulta kun se kuulostaakin. Paperi on siitä hankala, että kun se imaisee itseensä homeen hajun tai itiöt, sitä ei putsaa mikään. Eli käytännössä kirjaston kirjat on pahiten altistuneille ihan nounou, koska jos kirjastossa ei ole sisäilmaongelmaa, taatusti jossain kodissa, jossa kirja on käynyt, on ollut. Taikka varastossa, josta kirja on tullut jne.

      Poista
  6. Minäkin vilkaisin artikkelin tässä suht pikaisesti hetki sitten ja en oikein tiedä, mitä sanoisin. Osasyy lähtööni Kaupunginkirjastosta oli juuri tuo 'kaikille kaikkea koko ajan'-mentaliteetti, mutta en kyllä tykkää noista 'kylmäasemista' ollenkaan. Alkaa vähitellen tuntua siltä, että perinteistä kirjastolaistosta, josta sai ihan oikeaa tietopalvelua, ollaan ajamassa alas ja todellakin kirjastoista on tulossa 'puuhamaita'. Muistanet, mitä mieltä olen mm. keskustakirjastosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ja vihta mukaan (oli yksi alaotsikko tuossa artikkelissa...)!

      Mulla on ammatti-indentiteettikriisi. Periaatteessa olen ja haluan olla edistysmielinen, mutta sitten tuo kaikkea kaikille ei vaan käy mun pirtaan. Kuten ei käy sekään, että kirjastokimpassa mennään isomman ehdoilla. Just tehtiin päätös ohjausryhmässä e-lehtipalvelusta joka on periaatteessa ihan mahtava. Mun asiakkaat vaan ei lue juuri edes englanninkielisiä kirjoja, eli mieluusti laittaisin ne rahat johonkin muuhun.

      Niin, se kriisi: huomaan olevani änkyrä....

      Poista
    2. Joo, juuri tuota tarkoitan. Pitäisi räätälöidä erilaisille kirjastoille erilaisia profiileja eikä noita 'kaikkea kaikille' joka puolelle. Ei jossain Utsjoella ole samoja tarpeita ihmisillä kuin Helsingin keskustassa, ainakaan minun mielestäni.

      Poista
    3. Niinpä, ison ja pienen kunnan ja kirjaston tarpeet voivat erota toisistaan todella merkittävästi. Ja sitten vielä alueelliset mausteet sekaan soppaan...

      Poista
  7. Voisiko kehittää e-koodisysteemeille valtakunnallista yhteistä palvelua? Helmet on hyvä, miksei sitä voisi ylettää maakuntiin? Näin ne pienet/pienemmät/kaikki voisi keskittyä siihen omaan ytimeensä, joka olisi kiva jos se jatkossakin olisi kirjoja. Joku laaki pitäisi huolen sähköisistä palveluista, e-kirjoista, lehdistä, musiikkipalveluista yms. Siten se Öllölässä asuva nuori saisi luettavaksi samoja sähköisiä lehtiä mitä espoolainen. Olisiko liian massiivinen juttu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just tollanen on olemassa/kehitteillä:

      yleisten kirjastojen konsortio, johon liittymisestä menen torstainan lautakuntaan puhumaan. Se neuvottelee sopimukset keskitetysti jne joten kaikkien ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen. Joten kyllä kohta meillä Öllölässäkin kuule luetaan eekirjoja ;-)

      Niin, ja e-lehtiä, joista vuodatin Puskissalle. Ne pitää ottaa Öllöläänkin vaikkei kukaan Öllöläläinen ole ilmaissut kiinnostustaan niiden lukemiseen. Grrr!

      Poista
  8. Kirajstoille käy pahimmassa tapauksessa niinkuin huoltoasemille - olennainen jää pienimmäksi palveluksi kaiken muun shaiban ollessa etusijalla. Sitä en soisi tapahtuvan vaikka en itse paljon kirjaston palveluita käytäkään mutta joku roti se pitää olla. Varsinkin kun monella ei ole paikkaa missä voi lukea rauhassa ilman häiritsevää meteliä tai tukassa roikkuvia kakaroita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut!

      Tosin meillä on myös niitä vanhempia jotka tulevat jälkikasvunsa mukaan, istuvat lukemaan lehtiä ja patistavat tukassa roikkuvat kakarat viihdyttämään itse itseään hyllyjen väliin. Niitä jälkiä sitten aamuisin täällä siivotaan... grrr!

      Poista
  9. Meillä on semmoinen kylmäkirjasto ja en kyllä sitä ymmärrä. Keneltä sitä siellä sitten kysyy, että pitäisi löytää muksulle kouluun kirja ja lappu on kotosalla. Liittyi jotenkin kuninkaallisiin ja velliin :D Tietysti olen piukkapipo, joka paheksuu jo niitä kävelysauvojakin puhumattakaan korujen myymisestä :D Niin ja sitten on ollut sellainen Tanssii kirjojen kanssa tapahtuma, siis ihan hirveä meteli oli :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tanssii kirjastontätien kanssa tapahtumaa en paheksuisi (jos partnerit olisi komeita ja osaisivat viedä. Vaikkapa kotiin.) mutta muuta kyllä. Kyllä pitää voida kysyä ettei eksy hyllyn välissä!

      Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana