Sivut

sunnuntai 31. elokuuta 2014

Liian laihat sääret?

Useampikin minulle läheinen bloggari on maininnut Suomen lukiolaisten liiton kampanjan #kutsumua vaikkei yleensä sosiaalisen median kampanjoihin olisi uskonutkaan. Vähän sama minulla, mutta tämän aihe on niin tärkeä. Ja koskettava. Itkuhan noita kuvia ja sanoja katsoessa tulee. Väkisinkin mietin omia sanojani, mutta ilokseni täytyy todeta, että vaikka muistan vaikkapa kouluajoilta ikäviä huomautuksia (ihan kivat tissit kunhan ne vähän vielä kasvaa, muuten hyvä mutta liian laihat sääret jne) eivät ne ole jääneet kummittelemaan. (No noista "vaivoista" olen sittemmin "parantunut" - jos vakavalla aiheella saa vähän vitsailla...)

Niinpä osallistun haasteeseen toisenlaisella teemalla. Aikojen saatossa olen liittynyt ensin Allergia- ja astmaliittoon, sitten Hengitysliittoon. Myös Asumisterveysliitto on ottanut sisäilmasairastuneiden asioihin voimakkaasti kantaa ja kuulun siihenkin. Viimeisenä nyt sitten tämä "täsmäyhdistys" sisäilmasta sairastuneille, Terve Sisäilma ry. Minä olen näin neljän yhdistyksen loukussa, mutta kun kaikki tekevät tärkeää ja arvokasta työtä.


Kuva täältä


Sitä tekee myös TTL, mutta rikkana rokassa siellä on tämä kovasti rakastamani Sainio (klik ja klik). Taas hän kuulemma ehdottaa avuksi altistumiseen ja kaikkeen muuhunkin varmaan kognitiivista psykoterapiaa. Silläkin uhalla, että saan taas kokonaisen hernepellon nenääni, täytyy lukea itse Suomen Kuvalehden juttu jahka saan sen käsiini. Outi vinkkasi tästä aiheesta omassa blogissaan.


***

Minusta on tullut Jyrki Lehtola -fani. Tällä kertaa hän suomii SDP:tä, oppivelvollisuusikäräjan nostoa, ja syrjäytymistyöryhmää:

"Tietääköhän kukaan mitä syrjäytyminen tarkoittaa?

Syrjäytyminen merkitsi konkreettista, vakavaa umpikujaa, kunnes Sauli Niinistö perusti pari vuotta sitten syrjäytymistyöryhmän ja syrjäytyneistä tuli yksilöiden sijasta suloisia kotieläimiä, joiden suurin ongelma oli se, ettei naapurin mummo leiponut niille pullaa."


8 kommenttia:

 1. No niinpä. Vähän sama asia kuin köyhilläkin, eli sillä "pienellä vähemmistöllä, joka tienaa alle 2600 kuukaudessa". Tai niillä eläkeläisillä, jotka joutuu pyytään sukulaisilta rahaa, että pääsee Espanjaan.

  Jos oppivelvollisuus ehkäisee syrjäytymistä, niin se ikärajahan kannattais nostaa sitten vaikka kahteenkymmeneen! Sitten meillä ei olis enää nuoret syrjäytymisvaarassa, kun ne olis jo aikuisia, ennenkuin syrjäytyisivät :) kouluhan sen tehokkaasti estää. Ja sittenkään ei muuta tarvi kuin ottaa arki haltuun ja käydä uimassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just tätä Lehtola tarkoitti, ja miten se osaakin pukea sanottavansa niin hyvään, vittumaiseen pakettiin ;-)

   Mä olen kans sitä mieltä, että tuo on vähän sellaista laastaria avohaavaan taikka disperiiniä migreeniin -tyyppistä apua. Joka sitä paitsi tulee aivan liian myöhään - ne syrjäytymisvaarassa olevat pitäisi tunnistaa jo paljon aiemmin. Mä jopa väitän, että Maarit Korhosen ehdottamankaltainen muutos koululaitoksessa (sellaiseksi että se palvelisi erilaisia oppilaita, olisi motivoivaa, kun jokainen pääsisi valitsemaan omia vahvuuksiaan vastaavia aineita jne) ehkäisisi jo itsessään tehokkaammin syrjäytymistä kuin oppivelvollisuusikärajan nostaminen.

   Poista
  2. Todennäköisesti. Panisivat ne viistoista miljoonaa iän nostamisen sijaan siihen.

   Poista
  3. Olen ehdottoman samaa mieltä!

   Poista
 2. Toi kampanja on hyvä. Kiusaaminen ei ikinä katoa, mutta edes hetkeksi jos saisi väen huomion kiinnitettyä millaisia jälkiä pienikin nimittely voi aiheuttaa. Olen selannut niitä kuvia monta kertaa, valtavan riipaisevia tarinoita, mutta myös siitä kaikesta selviytymistä. Tuntuu kamalalta enkä pysty tajuamaan miksi ketään nimitellään huoraksi, läskiksi, vajakiksi yms.

  Hyvä kun oppivelvollisuusiän nosto torpattiin. Ei mun mielestä järkeä. Senkin ajan olisi voinut käyttää johonkin oikeasti tärkeään, kuten miettimiseen kuinka nuorisotyöttömyyttä saisi vähennettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herra puhuu paljon mutta asiaa ;-)

   Olen molemmista sun kanssa samaa mieltä. Nuorisotyöttömyyden vähentäminen ehkäisi syrjäytymistä myös, ei kaikkien tarvi olla samasta muotista ja opiskella pakotettuna. Kiusaamisesta en edes ala, koska ... no, se on vaan itsestään selvää mitä sanoisin!

   Poista
 3. Tämä ei nyt liity mitenkään aiheeseen mutta juuri nämä sun asialliset postaukset em. aiheista ovat niitä jotka ansaisivat laajempaa näkyvyyttä jota tarkoitin tämän päiväisessä tekstissäni (vastauksestani voit lukea loput).
  Nämä on hyviä juttuja jota moni kaipaisi mutta ei osaa hakea tai ei löydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon ihan mielelläni tällainen pienten (piirien) äänitorvi, mutta otan toki ajatuksesi kohteliaisuutena!

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana