Sivut

sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Testi ja simulaattori

Nyt on taas ollut aikaa lukea ja hyvä vire päällä. Nappasin nuo kaksi kuvan kirjaa melkein yhtä aikaa hyllystä ja jotenkin hassulla ja omituisella tavalla ne tuntuivat kuuluvan yhteen. Niinpä luin ne peräjälkeen. Veera Niemisen, joka inhoaa tulla mainituksi vain mäkihyppääjän ex-vaimona,  Avioliittosimulaattorin otin kevyeksi välipalaksi ja osittain myös siksi, että esikoiskirjailijoiden teoksia on välillä hyvä - ja ihan mielenkiintoistakin - lukea. Myönnän suhtautuneeni siihen suurella ennakkoasenteella, mutta luinkin sen melkein yhdeltä istumalta. Kirja toki oli höpöhöpöromaani, mutta kun pääsin yli ylitsevuovatasta rakkaudesta ensisilmäyksellä ja siitä, että päähenkilöt "tiesivät heti olevansa toisilleen ne oikeat", Avioliittosimulaattori olikin keveydestään huolimatta ihan oiva kirja. Ei sellainen perinteinen chic lit, ei todellakaan, koska tapahtumapaikka oli karjatila. Huomasin tyrskiväni välillä ääneen ja kirja oli oikeasti hyvin ja hauskasti kirjoitettu. Hupaisia "kulttuurien" yhteentörmäyksiä ja mainioita henkilöhahmojakin. Jouduin siis ravistelemaan omia stereotypioitani ja se on aina terveellistä ja tervetullutta.


Toisesta kirjasta, Graeme Simsionin Vaimotestistä, minulla taas ei ollut minkäänlaista ennakkokäsitystä. Toki luin takakannen ja arvelin kiinnostavaksi. Vaikka aiheena myös oli rakkaus tai sen löytäminen, ajattelin se teoreettisemmaksi, "tieteellisemmäksi", vähän niin kuin vastapooliksi tuolle Niemisen keveälle rakkaustarinalle. Humoristinen oli tämäkin, taisin nauraa ääneen jo sivulla 12, kun Niemisen kirjan kanssa meni tuplasti pidempään. Jos se nyt joku mittari ylipäätään on. Päähenkilönä oli ilmeisesti Aspergenista kärsivä sosiaalisilta taidoiltaan vajavainen genetiikan professori, joka kirjan nimen mukaisesti koitti selviytyä ihmissuhteiden maailmassa. Hupaisia tilanteitahan siinä syntyi. Olipa mielenkiintoista päästä tällaisen ihmisen päähän ja elämään.  Ymmärrän nyt hivenen paremmin erästä tuntemaani tyyppiä. Hän ei ole tieten tahtoen epäsosiaalinen tai "outo" vaan se on Aspergerin aikaansaamaa. Niin, etteikö kaunokirjallisuus voisi lisätä tietoa ja ymmärrystä maailmasta.

Seuraavana odottaa (vieläkin) Maija Vilkkumaan Nainen katolla. Nyt se on pakko lukea, koska kansi muodostaa täydellisen jatkumon noiden kahden kanssa!


***

Anteeksi nyt, mutta taisi mennä viimeinenkin usko kirkonmiehiin. Humalainen pastori siunaamassa vainajaa ja ajelemassa autolla? Paimenkirje kymmenille seurakuntalaisille ja pyyntö rukoilla haureellisten avoliitossa asuvien Pekka Jokusen ja Maija Meikäläisen puolesta. Ihan nimien kera. Huokaus! 

16 kommenttia:

 1. Maketsu kehui tuota Vaimotestiä hauskaksi ja yritin sitä omasta kirjastostamme etsiä. Liian uusi kirja, ei löytynyt. Kaupassa sitä vähän selailin, toivotavasti tulee pian varattavaksi.

  Mun mielestä on hyvä, että näitä paljastuksia tulee. Ebeling on mielestäni ollut aina idiootti, mutta nyt viimeistään se paljastui kaikille muillekin. Saisi muuttaa turvemajaan jonnekin reservaattiin pois häiritsemästä ihmisten elämää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua on aina karminut kans toi E, silmistä näkee, että se on fanaattinen. No, ja kuuleehan sen kommenteistakin.

   Tuo Vaimotesti kiehtoo mua just sen Asperger-aspektin takia. Jännä päästä kurkkaamaan sellaisen ihmisen päähän. Ja humoristinenkin se on, joten aika ei käy pitkäksi. Toivotaan, että saat sen pian!

   Poista
 2. Mua rupesi nyt kiinnostamaan nuo kirjat, varsinkin kaksi ensin mainittua. Mutta täytyy näköjään odottaa, että tulee kirjastoihin, en saa käsiini mitään ihan vuoden sisällä julkaistua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienessä kirjastossa on se etu, että uutuudet tulee nopeammin hyllyyn kun ei ole niin paljoa asiakkaita varaamassa. Lisäksi ne saadaan käsiteltyä rivakasti lainakuntoon kun volyymi ei ole niin suuri.

   Poista
 3. En varmaankaan lue noita kirjoja... Olen nyt etsiskellyt vuosien, vuosien, vuosien takaista kirjahankintaani 'Onko seksi turhaa', muistelen että se oli hauska kirja :-D, muistaakseni englantilainen kirjoittaja ja varmaankin aivan vakavissaan kirjoitettu. Ajattelin, josko se nyt nappais eri tavalla... ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen alaotsikko on terveyttä ja iloa selibaatista. Täytyy sen olla tosissaan kirjoitettu ;-)

   Poista
 4. Mie sain kanssa yllättävältä taholta luettavakseni tuon Avioliittosimulaattorin, ja ihan luettava kirjahan se oli. Itse Lapista Varsinais-Suomeen lennähtäneenä ja karjalalaisia tuntevana en kyllä yhdy stereotypioihin, mutta hauskaa aina välillä oli.

  Mie ku oon kattonu sitä Bones -sarjaa (viimeksi eilen pari jaksoa Netflixistä) niin se päähenkilö on kans ihan aspergeri tai joku semmonen.

  Mutta niin se taitaa kirkonmiehissä olla, että jos on leipäpappi, sortuu olemaan kuin tavalliset ihmiset, ja jos on henkeen ja vereen hengenmies, on fanaatikko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en välttämättä allekirjoita niitä stereotypioita mutta hauskaa niiden parissa kyllä oli ;-)

   Heti muuten pitää ruveta pyörtämään puheitaan, perjantaisessa kokouksessa oli kirkkoherra, pappi ja seurakunnan nuorisotyöntekijä, kaikki tolkun miehiä. Varsinkin kirkkoherrasta tykään ihan valtavasti. On kumottu yhdessä viiniä ja jokunen olutkin ja parannettu maailmaa!

   Poista
 5. En voi nyt kirjallisuudesta tietämättömättömänä ja lukemattomana sanoa muuta kuin terve taas pitkästä aikaa ja oikein hyvää sunnuntaita sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa kun olet (kutakuinkin) hengissä ja palannut!

   Suloista sunnuntaita sinnekin <3

   Poista
 6. No just, ekaa kertaa kuulen tai luen tuollaisesta ebelingistä. Miksihän tuollaisia hurupäitä äänestetään kaupunkien valtuustoihin? Ja miksi ylipäätään tuollaiset pölvästiitit saa toimia päätoimessaan, joka perustuu monilta osin luottamukseen. Tjaa, tyyppi on ollut kansanedustajaehdokkaana kahdesti. Hyvä, kun ei ole tullut valituksi, vaikka toisaalta nyt on joidenkin kiusana omassa nykyduunissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen tyyppiin törmännyt ennenkin ja vaikuttaa kovin fanaattiselta. Taisi joskus rinnastaa abortin tekijät ja natsit. Hrrr, aika ebeli!

   Poista
 7. Toi Vilkkumaa on mulla lukulistalla jo ollutkin, mutta ton Avioliittosimulaattorin haluan selvästi kanssa lukea! Juuri vaan kirpulta ostin kolme kirjaa... tietysti, eihän ne happane, vanhoja kun ovat jo valmiiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä pääsen tänään tai huomenna aloittamaan Vilkkumaata. Sain just Vaimotestin loppuun. Se oli kyllä mainio opus. Viihdyttävä ja älykäskin samaan aikaan. Ei silti liian raskas eikä liian kepeäkään. Just hyvä!

   Poista
 8. Sää olet kyllä Marjaana pahasti syyllinen mun kasvaviin varausmaksuihin :D Taivaslaulua saan kyllä vielä pitkän tovin odottaa kun olen jonossa numero 146.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ihan järkyttävän suosittu - mutta musta se oli kyllä kaiken odottamisen arvoinen. Ja mä olen mielelläni syyllinen kaikkeen kirjastoon kohdistuvaan hyväntekeväisyyteen. Kerrottakoon, että meillä ei ole varausmaksuja lainkaan. Rouva johtaja on päättänyt niin ;-)

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana