Sivut

lauantai 11. tammikuuta 2014

Kahvi ja herne nenässä - kahdesti

Olin vetäistä aamukahvini nenään ja samalla herneen tai pari, kun lukaisin Iltalehden reportaasin Lastenklinikalta. Otsikkona huomiotaherättävästi Tämäkö rapakunnossa? Jutusta sai sen kuvan, että eihän tuolla oikeasti ole mitään vialla, mitä nyt halutaan kiilata syöpä- ja traumasairaalan edelle investointijonossa. "Onko uusi lastensairaala välttämätön? Tai onko sillä niin kova kiire kun väitetään?" Kai se on sitten silmälasien väristä tai katsantokannasta kiinni minkälaisia juttuja asiasta kirjoitetaan. Vähän toisenlainen kuvareportaasi on tarjolla täällä. Se ei anna ihan niin imartelevaa kuvaa Lastenklinikan kunnosta kuin tuo edellinen. Myös - astetta vakavasti otettavampi lehti - Helsingin Sanomat on julkaissut jutun Lastenklinikan arjesta ja siitäkin välittyvä kuva on melkolailla toisenlainen. 

Ilmeisesti "reportaasi" nimellä saa siis julkaista havaintoihin perustuvaa spekulointia ilman lähdekritiikkiä, paneutumista aiheesta aiemmin kirjoitettuihin artikkelihin ja asiakirjoihin? Vaikkapa viime vuoden Kemia-lehdestä löytää ihan tällainen "amatööritoimittajakin" kiinnostavan jutun, jossa todetaan osan Lastenklinikan putkista olevan edelleen 40-luvulta ja katon, parvekkeiden sekä kellarin vuotaneen. Lisäksi todella paljon löytyy materiaalia hoitajien sisäilmaoireista ja siirroista puhtaamman työympäristön perässä. Klik. Klik. Mihinkään näistä ei viitattu iltapäivälehden "reportaasissa". 


Kuva ei liity mitenkään mihinkään...


Tiedätte miksi tämä aihe minua kiihdyttää... Mutta en minä tässä pelkästään hoitajia ajattele, pääasiassa potilaita kuitenkin, vaikka vähäisempiä aikoja tiloissa viettävätkin kuin henkilökunta. Ilman epäpuhtaudet, ovat ne sitten mitä laatua tahansa, ovat suuri riski joillekin potilaille. Teho-osaston ja etenkin vastasyntyneiden tehon pienten potilaiden soisi hengittelevän suht puhdasta ilmaa. Joillekuille, vaikkapa elinsiirtopotilaille, yksikin uusi infektio voi olla hengenvaarallinen. Lasten teho-osasto on evakuoitu. Vastasyntyneiden teho on evakuoitu. Infektio-osasto on evakuoitu ja silti tuollaista p*skaa julkaistaan! Grrr!

***

Entäs sitten Ylöjärven vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja (ps)? "Ihmettelen sitä pitääkö yhteiskunnan ostaa keski-ikäisille naisille rakkausromaaneja. Kirjasto on siis mielestäni yliarvostettu paikka eikä sinne tarvitsisi sijoittaa hirveitä summia." Tuskin Ylöjärvelläkään kirjoihin satsataan "hirveitä summia". Yleensä kirjaston koko budjetti on kunnan budjetista alle 1%. Ja siitäkin vain murto-osa menee kirjoihin - ja vielä vähemmän niihin rakkausromaaneihin.

No, aika hyvä oli kirjaston vastinekin.

24 kommenttia:

 1. Voi ,ne ihmiset ei tiedä/ ei kärsi itse mitään home ongelmista ja sen takia ei ymmärrä kuinka iso ongelma se on . Minulla on keittiössä jo pitkään aikaan hana takana oleva kaakeli osa homeessa ja olen sitä sanonut taloyht. mutta kun ne ei tee mitään . voi olla kärsin minäkin, kun ei osa sanoa, miksi olen niin väsynyt koko ajan . Kauhea näköisiä kuvia klinikalta , ei edes Virossa ole vissi semmoista pahanäköistä lastenklinikkaa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut Nataa, ne ei tiedä tai sitten vaan yksinkertaisesti ei välitä. Vähän niinkuin teillä taloyhtiössä. Harmillinen juttu ja pitäisi kyllä saada kuntoon. Pistääpä mies soittamaan ja vaatimaan laatan vaihtoa. Se on taloyhtiönkin etu, vaikka ei siltä tunnu. Jaksamista sulle, Nata!

   Poista
 2. Se iltalehden outo veivinki on jatkunut jo ainakin kahden jutun verran. Outo agenda kaikkiaan. Toki pitää kriittinen olla, on nimittäin käsittämätöntä ettei valtiolta heru rahoja kokonaan sen sairaalan rakentamiseen, mutta muutoin noi jutut ei lle vertailukelpoisia, kuten porataan kuinka lastensairaala menee kaiken edelle. Mut ei tuollainen jaskareportaasi ole mistään kotoisin, ällöttävää pelleilyä. Mua alkoi tympimään hirveästi jossakin jutussa se kuinka kukaan potilas/vanhempi ei suostunut haastatteluun. Ja nimenomaan toimittajavätystä oli sairaalan puolesta sanottu ettei potilaita saa haastatella! Sairaala kuuluu kotirauhan piiriin, mutta eihän silläkään ole iltalehdelle väliä. Argh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon oikeesti tosi rauhallinen jos mua ei ärsytetä (kaveripiirissä kulkeva lentävä lause, bongattu kerran grillin kulmalta kolmen aikaan... niinhän me kaikki...) mutta toi juttu sai kyllä vitutuskäyrän nousemaan sellaisiin lukemiin, että ei kauaa kestänyt tuon postauksen kirjoittaminen.

   Sattuneista syistä tosiaan tiedän aiheesta yhtä sun toista ja toi oli rimanalitus kaikella tavalla. Toimittajan työstäkin on kokemusta ja jonkinlaiset journalistiset kriteerit pitäisi iltapäivälehdilläkin olla.

   Siinä olet oikeassa myös, että verovaroilla tuollainen pytinki pitäisi kyllä saada pystyyn. Pian on meininkin kuin ameriikoissa konsanaan, sano minun sanoneen!

   Poista
  2. https://m.facebook.com/notes/raisa-lehtomäki/leijonaemo-joka-on-elänyt-harhoissa-vuodesta-2000-mitä-tulee-uuden-lastensairaal/575321045883280?refid=52 näkyyköhän tuo, aika hyvä vastine

   Poista
  3. Kääk, mulle ei näy kun en ole facessa.

   Aika hyvän jutun olit säkin löytänyt ;-)

   Poista
  4. Joo ei se näemmä näy ilman kirjautumista. Höh, oli hyvin kirjoitettu.

   Poista
  5. "Huvittavaa" myös se miten Veikko Simpanen(joka mesoaa joka kuinka väärin on kun lastensairaala ohittaa jne) on toiminut HUS:n varapeejiinä aikoinaan. On osaltaankin ollut vaikuttamassa siihen miksi kiinteistöt ovat päässeet niin rapakuntoon mitä nyt on.

   Poista
  6. Simpanen on vähintäänkin oudossa asemassa tässä...

   Poista
  7. Waris kirjoitti näemmä Näkökulmansakin aiheesta. Sanoi ymmärtävänsä luuden lastensairaalan tarvetta vähän paremmin niiden palautteiden johdosta, joita juttu oli saanut. Silti vastakkainasettelu jatkuu. Onko tästä aiheesta mahdollista puhua ilman sitä ja miettiä miksi keskusteluun mahtuu vaan yksi hanke kerrallaan JA onko oikein, ettei verovaroilla priorisoida näitä molempia?

   http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014010917911246_uu.shtml

   Poista
  8. Huomasin saman. Eikä kukaan muu ole asettanut noiden asioiden tarpeellisuutta vastakkain, ainakaan "tavalliset" ihmiset. Ainoastaan tuollaiset eltaantuneet poliitikot(vaalit tulossa?) kuten Simpanen.
   Toinen projekti on onnistunut, lähdettiin keräykseen, kun ilmoitettiin ettei suoraa rahoitusta tule. Miksihän se silloin väärin olisi tai asettamista toisia ihmisiä epätasa-arvoisemmaksi, sitä ei tajuu mä.

   Poista
  9. En tajua minäkään!

   Enkä iltapäivälehtien toimittajia ;-)

   Poista
 3. Eräs tuttavani on jo monen vuoden ajan kertonut omakohtaisia kokemuksiaan Lastenklinikasta, joten en yhtään jaksa enää lukea mitään, missä dissataan uuden Lastensairaalan tarvetta. Tosin en ymmärrä sitäkään, miksi se pitää rahoittaa lahjoitusvaroin kun se toimii koko maata palvelevana, mutta kai se on mediaseksikkäämpi ja saa varmemmin sitten lahjoituksia. Näin olen ymmärtänyt pikku blondiaivoillani.

  Kirjasto ja päättäjät - ei yllätä. Milloin joku päättäjä oikeasti käyttäisi kirjastoa? Kirjathan saa niiiiin helposti kirjakaupasta ihan uusina. Että niinkuin joo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin hienoa kun se onkin, että ihmiset lahjoittavat lastensairaalalle rahaa ja pyyteettömästi järjestävät keräyksiä, minusta tuo pitäisi silti rahoittaa verovaroin. Näin sanovat minun blondinaivoni, koska jos tälle tielle lähdetään, saa nähdä mitä kaikkea sitten jätetään tällaisten keräysten varaan.

   Vaikka en itse lastensairaalassa ole enää pitkään aikaan vieraillutkaan, ei minulle ole hetkeäkään epäselvää etteikö uusille tiloille olisi todellinen tarve.

   Joopa joo, kirjasto ja päättäjät. Meillä koitin kovasti syksyn lautakuntaesittelyssä korostaa sitä seikkaa, että kirjastoa käyttää suuri prosentti kuntalaisista, on siihen tyytyväisiä ja että kunnan budjetista oikeasti alle prosentti tulee meille. Tuntui olevan yllätys uusille lautakunnan jäsenille ja luulen, että osui ja upposi. Ainakin sain pitää kirjamäärärahani!

   Poista
  2. Niin samaa mieltä olen tuosta lahjoitusasiasta!

   Ja hyvä sinä! Mekin saimme pitää pienen budjettimme, vaikka meillä onkin maailman suurin tämän alan kirjasto :D

   Poista
  3. Mun kirjamäärärahoihin ei kyllä meidän kunnan budjetti kaadu. Silti niistä on tasaisesti nipistetty mutta nyt tuli stoppi.

   Poista
 4. Niin kauan kuin asioista todella päättävien henkilöiden lapset saavat nauttia etuoikeudesta käydä yksityisellä puolella, ei asioihin tule muutosta. Ihan siitä syystä ettei se kosketa päättävää tahoa paskan vertaa missä kunnossa julkipuolen paikat ovat - niin surullista kuin se onkin. Hehän ovat henkiköitä jotka eivät ole elämänsä aikana painaneet kertaakaan vuoronumeroautomaatin nappulaa tai istunut tuntikausia jonottamassa omaa hukiaan.

  Mitä kirjastiasiaan tulee, niin mun mielestä on todella typerää kuristaa kirjastojen määrärahoja paitsi siinä tapauksessa että tarkoituksena on tyhmentää (ja tasapäistää) kansaa entisestään. Kirjastothan ovat sivistyksen kehtoja! (....ja ne kirjastotädit...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän sen verran korjausta, että Lastenklinikalla hoidetaan monia sellaisia sairauksia, joita ei ole mahdollista Suomessa hoidattaa yksityisellä, kun ne eivät ole mitään tavallisia nuhia ja korvatulehduksia. Lastenklinikka on se viimeinen paikka, jonne sairas lapsi saa lähetteen joko julkisesta tai yksityisestä terveydenhoidosta.

   Olen myös nähnyt omin silmin klinikalla näitä 'päättäviä henkilöitä' lapsineen eli kyllä he tietävät, miten siellä asiat ovat, mutteivät hekään ihmeitä pysty yksin tekemään.

   Poista
  2. Tulipas sekavasti, mutta pointti on se, että Lastenklinikka ei ole sama asia kuin terveyskeskus, vaan se viimeinen oljenkorsi lapsen kohdalla.

   Poista
  3. Toi kirjastojen määrärahajuttu on oikeasti aika hullu, koska tosiaan se 1% kunnan menoista maksimissaan menee kirjaston ylläpitämiseen. Sisältäen palkat, tilavuokrat jne. Ja silti se on monissa kunnissa arvostetuin ja liki käytetyin julkinen palvelu. Aika kustannustehokas siis.

   Mitä lastensairaalaan tulee, en voi ymmärtää, etteikö se menisi monen muun hankkeen edelle. Varsinkin, kun tilat oikeasti ovat rapakunnossa, esitellään tuossa reportaasissa sitten miten siloiteltua kuvaa tahansa.

   Poista
  4. Niin, ja kirjastontädit on tietty, ihan omaa luokkaansa!

   Poista
  5. Kiitti Nollis tarkennuksesta. Mulla oli vanha päivittämätön sivu auki kun vastasin Pepponelle, siitä kummallinen järjestys.

   Poista
  6. Kiitos Nollis valaistuksesta vaikka en minä Lastenklinikkaa nyt ihan tk:een verrannut. Myönnän kuitenkin virheeni vaikka puolustankin sitä ajatusta että jos kaikkien päättäjien mukulat joutuisivat/ kävisivät Lastenklinikalla, olisi se satavarmasti paremmassa kunnossa.

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana