Sivut


tiistai 10. joulukuuta 2013

Taatelikakkua, turhakkeita ja Turre

Jos eilen olin haikeissa tunnelmissa, niin täytyy vastapainoksi taas sanoa, että on meillä kyllä perhehetkemme näin pienenäkin versiona poikien kanssa. Tietysti. Viikonloppuna siivosimme ensin porukalla sulassa sovussa ja sitten saunoimme. Esikoinen intoutui vielä leipomaan jouluksi taatelikakkuja sekä meille että muille. Piparitaikinankin teki. Minä laitoin samaan aikaan ruokaa. Mahdumme keittiöön mainiosti yhdessä ja on oikein hauskaakin. Seuraavana päivänä sitten painelimme pipareita ja herkullisia ne olivat, omatekoisesta taikinasta. Hauskoja myös, mutta siitä lisää huomenna. Minä taas pelastin yhden hapankaalinjämän, peston ja Partapappa-jogurtin joutumasta biojätteeseen. Väsäsin hapankaalipiirakkaa ja raastoin monitoimikoneella vielä goudajuuston kantapalankin siihen päälle - ah ja voih! Nämä ex tempore -sävellykset osoittautuvat aina niiksi ihan parhaiksi. Saan kyllä tästä tuunauksesta ja jatkumon ylläpitämisestä jotain perverssiä tyydytystäkin. Syöty ruoka on parempi kuin biojätteeseen joutunut ruoka -  tottakai!



Isompi ystävän perheelle ja tuo pieni söpöliini meille!


Muutenkin on nyt oikein leppoisa kausi meneillään. Esikoinen on rauhallinen eikä teiniangstia esiinny. Tulee halaamaan, kertoo juttuja. Kuopus on ikävöinyt isäänsä vähän tavallista enemmän, mutta siihen onneksi auttaa minunkin sylini. Ja nyt on pian luvassa pitkä joululoma jonka viettävät yhdessä. Minulle se tietää vähän vapaampaa olemista, pitkään nukkumista ja paljon kirjoja. Odotan oikein. Siksikin, että yleensä kun kuopus on isällään, minä olen töissä. Nyt on lomaa yhteensä 12 päivää joista kuopus on reissussa 10. Sitten minä menen töihin pariksi päiväksi, jotka kuopus vielä on poissa. Viimeinen lomaviikonloppu loppiaisineen me sitten taas vietettään omalla porukalla. Vaikka teen lyhennettyä viikkoa, tulee loma silti tarpeeseen. Se on jo ihan kohta ovella!


***

Suomen Luonto julkistaa vuoden turhakkeen pian. Mikä tahansa tämän artikkelin vempeleistä ansaitsisi minun mielestäni ainakin maininnan. Kuka tarvitseen kananmunan kuutioittajaa? Banaanin siivuttajaa? Savustuspyssyä? Joku voisi toki pitää turhakkeena myös tätä Turrea jonka ostin itselleni joululahjaksi:





24 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos, vähän yhtä näiverrettiin ja hyvältä maistui jo nyt ;-)

      Poista
  2. Noista hienoista kakuista tulikin mieleeni, että pitää alkaa itsekin niitä leipomaan!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä ehtii, että saavat ässehtiä jouluun ja ovat sitten parhaimmillaan!

      Poista
  3. Upeita kakkuja ja hieno Turre (eikä mikään turhake). Sulla on kyllä mainiot pojat, kun touhuavat kanssasi. Meillä on vähän sellaisia jurrikoita, joita ei juurikaan tuo keittiö kiinnosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en jotenkin voinut itselleni mitään, tuo Turre vaan oli niin söpö. Ja onhan se tarvekalu ;-)

      Meillä on kyllä kivaa keittiössä ja se on ihan esikoisen taannoisen iltapäiväkerhon ansiota. Innostui siellä leipomisesta ja into jatkuu edelleen. Siinä sivussa kuopuskin on saanut mallia keittiössä puuhailevista miehistä, joten oppii siinä samalla.

      Poista
  4. Hehe, banaanin siivuttaja! Voi elämä...
    Turre on hieno. :)

    Pitäis vissiin itsekin vähän piparia leipoa kunhan vaan keksisi, että missähän välissä senkin tekisi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti ei ole joulustressiä!

      Turre on mustakin kyllä tosi hieno. Suorastaan must joka taloudessa - toisin kuin se banaaninsiivuttaja. Hyvin olen pärjännyt ilmankin tähän asti ;-)

      Poista
  5. Taatelikakut ovat mielettömän hyviä ja onnistuin tänään syömään melko reilun siipaleen vieraillessani minut synnyttäneen naisen luona :)

    Turre on ihan yliveto eikä mikään turhake!
    Näytin eukollenikin ja tämä oli samaa mieltä, että hauskan näköinen teline on verrattuna niihin perinteisiin törökeppeihin. Lätkiskin näytti pitävän koska yritti nuolla näyttöä ja vannon, että se oli (ja on) ihan puhdas ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon kun (malttaa) antaa ässehtiä jouluun saakka, mehevöityy vielä entisestään, nam!

      Turre oli jotenkin niin vastustamattoman söpö minun mielestäni, että oli ihan pakko kotiuttaa meille. Ja päivittäisessä käytössähän tuo on ;-)

      Lätkikselle pusu kans!

      Poista
  6. Oi, teillä on ollu siellä kuin Teijan keittiössä... äh, ei kukaan varmaan enää muista sitä ohjelmaa, mutta siinähän Teija Sopasella oli aina vieras, jonka kanssa se kokkas keittiössänsä. "Minä otan ja soseutan nämä perunat, sinähän voisit katsoa tuon maidon, ettei se kuohu hellalla yli." Nuo kakut on kyllä ihan joulua, mutta meillä ei ole harrastettu, kun ei niitä kukaan syö. Yksin joutuisin syömään nekin. Tortutkin joudun.

    Ässämarketissa näin kanssa taannoin yhden turhakkeen; mansikan viipaloija. Kuin munanleikkuri, mutta pieni ja mansikan muotoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en kestä, mansikan viipaloija?!? Jessus!

      Joo meillä on usein niin kuin Teijan keittiössä. Mä vaan yleensä olen se apuri ja esikoinen se Teija. Meilläkin tehtiin tuo suurempi ystäväperheelle kun on enemmän porukkaa syömässä ja meille sitten toi pieni, kun on niin paljon muutakin herkkua lanteille kertymässä. Esikoinen kuitenkin halusi "perinteiden nimissä" tehdä taatelikakun. Kuopuksen isä niitä rakasti ja se kuuluis en lapsuudenkodin jouluperinteisiin. Tuli sitten osaksi meidän jouluamme. Yhden esikoinen jo aiemmin leipoi hänelle ja oli kyllä asiaan kuuluvan kiitollinen!

      Poista
  7. Oih, mä pilaan kaikkien nautinnot; syön taatelit kuivattuina suoraan sekä piparit mieluiten taikinana. Sen sijaan Turre on aika ykkönen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et sä mitään pilaa ;-()

      Mäkin tykkään piparkakkutaikinasta paljon enemmän kun itse pipareista. Ja Turre on sulkku!

      Poista
  8. Olettepa leiponeet jo paljon joulua. Mulla ei vielä mitään :( Hauska tuo paperiteline!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kun esikoinen halusi ehdottomasti tehdä taatelikakun rauhassa oleutumaan että olisi sitten oiken mehevä jouluna ;-)

      Poista
  9. Jes, taatelikakku täälläkin uunissa! Se on parasta sitten kun saa ensin muhia viikon pari, vaikka maistuvaa tuoreenakin.
    Hyvin opetettu lapsi kun osallistuu kotitöihin. :-]

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me vähän salaa närpittiin tuoreena ja herkkua oli. Kunhan muhii vielä, paranee entisestään. Oi, ja sen leipomisesta tulee niin hyvä tuoksu taloon. Haista vaikka!

      Joku muu tuon lapsen hyvin opetti (innostui ekalla luokalla iltapäiväkerhon kokki-iltapäivissä ja edelleen jaksaa) mutta koitan pitää tasaisesti yllä. Välilä pitää ihan toppuutella, koska en mahtuisi ovesta ulos, jos saisi aina toteuttaa mielihalujaan makeitten jälkiruokien ja leivonnaisten saralla!

      Poista
  10. Ihana lasten kanssa leipoa... muistissa on että viimeksi leivoin lasteni kanssa 14 vuotta sitten .. Tänään ´leivoin pasteijoja ihan yksin ( voi itku) , Mieheni saavui keittiöön silloin kun ei saanut enää vastustaa tuoksua --- heh .. totta kai sai maistiaisia ja kohta täytyy leipoa uusi satsi .. , Ihana teline minunkin mielestä . Hali hali Marjaana !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Halit sinnekin!

      Eikö olekin söpö Turre, ei ihme, että lankesin ostamaan!

      Ja leipominen on mukavaa yksin tai yhdessä. Ehkä yhdessä kuitenkin kivempaa. Olet kiltti kun annat miehelle maistiaisia ;-)

      Poista
  11. Oi, ihana Turre, ihan loistava!

    Mä etsin eilen juuri Keskimmäiselle lahjaksi tal.paperitelinettä, mutta löytyi vain niitä tyhmiä töröjä. Jäi ostamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ois nyt ollut sellainen törökin ihan käyttöä vailla...

      Turre on ihan lyömätön idea paikalliselta käsityöläiseltä. Niitä tukeakseni osaksi tuon myös meille ostin!

      Poista
  12. Siinä on kyllä uusavuttomuus huipussaan, jos pitää ostaa banaanille pilkkoja :D Turre ei ole ollenkaan turhake; kaunis ja käytössä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turre kiittää ja kumartaa *vuh*. Jooei, ei banaaninpilkkoja saati tämän vuoden turhaketta "tuoksuvaa roskapussia".

      Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana