Sivut

torstai 26. syyskuuta 2013

Maailmassa monta...

...on ihmeellistä asiaa.

Tutustuin oikein ajan kanssa kokoomusnuorten kohua herättäneeseen tavoiteohjelmaan. Syynä oli esikoisen (ja minun) saama elämänkatsomustiedon läksy: meidän oli määrä keskustella ohjelmasta, kun pari edellistä tuntia on esikoisella jäänyt sairastelun vuoksi käymättä ja muutkin ryhmäläiset ovat sitä käsitelleet. Ihan ensin täytyy sanoa, että nostan hattua tälle opettajalle. On ajassa kiinni, todella seuraa nuoria kiinnostavia aiheita ja sitten vielä valitsee näitä vähän haastavampiakin. Aika laihaksi kuitenkin jäi keskustelumme anti, koitin kysellä, pyytää perusteita, motivoida. Ei. Sitten keksin, että kaivaisi sieltä edes yhden argumentin josta on samaa mieltä ja yhden, josta on eri mieltä ja mietisi näille perustelut. Pääsimme jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen siitä, että läksyt vissiin tulivat suoritetuksi. Niin, sanoinko jo, että arvostan yläasteen opettajia?  Ei perhana minusta olisi siihen, hermo menisi, koska tuo oma on varmasti sieltä fiksuimmasta päästä ja silti oli palaa käämit.

Minä itse olin suunnilleen yhdestä asiasta samaa mieltä kokoomusnuorten kanssa: vanhemmuuden kustannukset jaettava tasaisesti molempien vanhempien työnantajien kesken. 
Hesarin pääkirjoitus taas oli aiheeltaan ihan hyvä (veronkierto ulkomaisten tilien avulla) mutta aikuisten oikeasti, kuka piru kirjoittaa, että "Ehrnroothin väite kuulostaa uskottavuusvajeiselta"??? Miten olisi vanha kunnon epäuskottava? Uskottavuusvajeinen, jeesus sentään! Olisin melkein laittanut palautetta mutta arvatkaapa oliko tuota allekirjoitettu? Pääkirjoitustoimittajia on yhteensä viisi, joten tämä olkoon heille kollektiivisesti. Grrr!


Molemmat kuvat täältä.  © Pertti Jarla

Entäpä sitten tämä: Matti Nykänen, suomalainen suurmies. Rinnastetaan meidän Matti Mannerheimiin ja Kekkoseen. Eräänlaisena perusteena vaikkapa se, että, että Matistä voidaan kirjoittaa lööpeissä vain etunimellä. Voisiko se kuitenkin johtua pikemminkin kyseenalaisesta lööppijulkisuudesta kuin absoluuttisesta suuruudesta? Oi voi, jotenkin ei äkkiä harmita yhtään, että paperilehdet jäivät eron myötä tilaamatta. Mutta sarjakuvia on ikävä.

8 kommenttia:

 1. Uskottavuusvaje, kestävyysvaje ja mitä vielä;)
  Tänään oli Aamulehdessä erään kokoomusnuoren kirjoitus ja pakko sanoa, että kylmäsi ne nuorehkon naisen mielipiteet. Lähinnä hän kirjoitti työttömyyskorvausten ja sosiaalitukien vastikkeellisuudesta. Hienoja termejä, mutta rivien välistä paistaa jotenkin köyhät kyykkyyn ja laiskat työttömät töihin - ajatukset.

  Opettajia tunnen henk koht yhden, ja erittäin suuresti arvostan hänen työtään yläasteen opettajana. Hän on totta totisesti kesälomansa ansainnut. Vetää itsensä niin loppuun joka kevät, että loman ensimmäisen viikon nukkuu. Eikä koskaan silti valita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua jotenkin hirvittää nuo kokoomusnuoret myös. Osa ajatuksista on ihan hyviä, osa silkkaa näköalattomuutta ja sitä, että ollaan vielä niin nuoria eikä ole elämänkokemusta. (Hehheh, pääsinpäs sanomaan!!!) Mutta mites sitten suu pannaan jos oikeasti rapautetaan tämä hyvinvointiyhteiskunta ja jokainen vastaa itse itsestään. Saattaa nimittäin tulla poru jos pappa ei maksakaan ja tulee yllätyksiä, joita ei voi ennakoida. Lasken näihin vaikkapa työkyvyttömyyseläkkeen jne.

   Poista
 2. Suomen kielen raiskaaminen on yhä yleisempää. Vanhat hyvät sanat unohdetaan ja tehdään jotain outoja muka-käännöksiä, jotka eivät sovellu mihinkään yhteyteen hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta! Mä jotenkin ymmärrän sen, että nuoret tekee sitä, mutta ammatti-ihmiset - toimittajat ja suomentajat - se ei mene mun kaaliini. Grrr!

   Poista
 3. Kokoomusnuorten ohjelmaan perehtyessä tulee kyllä uskomisvaje, minkä takia arvelen aiheelta puuttuvan kiinnostavuusvajeen. Niinpä se sopiikin hyvin herättämään nuorten kyllästymisvajetta vaikkapa elämäkatsomustiedon tunnilla. Filosofiselta kannalta asian pohdintaan liittyy huomattava tylsyysvaje. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut - jos nyt oikein ymmärsin ;-)

   Et-opelta sain kuittauksen kun kerroin läksyjen tulleen suoritetuksi. Siinä hän kovin trendikkääksi totesi, että heidän tuntikeskustelujensa oleellisimman sisällön voisi tiivistää kolmeen kirjaimeen WTF. Ehkä siinä sitten tuli opettajallekin uskottavuusvaje tai jotain, mulle ainakin meinasi tulla.

   Poista
 4. Jos olisin joutunut tuollaisesta ohjelmasta keskustelemaan oman teinin kanssa niin hän olisi joutunut selittämään joka toisen sanan merkityksen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin tehtiin ihan turhaa työtä, kuulin sittemmin opettajalta, että muu porukka oli keskustellut Hesarin 5x10 cm kokoisen faktalaatikon pohjalta. Miten mä aina lyön nää yli?!?

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana